Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Köttfärssås extravaganza multo bene

by Anette Rosvall 2020/01/02
written by Anette Rosvall 2020/01/02
Skriv ut receptet
slowcooking, köttfärssås, spagetti, pasta, bolognaise
6,4K

Köttfärssås är ibland det godaste jag vet och så fort jag kan slänger jag ned massa gosaker i min gryta, redan på morgonkvisten, ställer in den i ugnen på låg värme stänger luckan och glömmer bort det hela i några timmar. När det börjar dofta gott i hela köket, börjar jag duka, skära en sallad och fixa diverse tillbehör. Det brukar ta högst 20 minuter, kanske lite längre om jag vill göra det lite extra tjusigt och vika svanar av servetterna. När jag ställer upp grytan på bordet så har köttet blivit så där trådigt så att man nästan inte behöver tugga. Smakerna gör små explosioner i gommen och det mysiga är att det oftast blir en lunchlåda till mig dagen därpå.

Om du är djärv så kör du igång din gryta på en vardag och har jordens godaste vardagsmiddag på en helt vanlig tråkig tisdag, men börja på helgen så du vet hur det funkar i din ugn. Du vet väl att ugnar är som vi människor, väldigt olika! Att 100 grader på en ugn kan vara nästan upp till 125 på en, och 70 på en annan. Den här lite annorlunda köttfärssåsen räcker till minst fyra omgångar middag till en normalätande familj. Laga den när du ska äta spagetti och köttfärssås och frys in resten och ta fram närdu ska göra fylld ugnspannkaka, crêpes, pastagratäng, burritos eller lasagne.

Köttfärssås extravaganza multo bene

Det här behöver du:

Köttfärssås extravaganza multo bene
1 stor sats

Du behöver:
1,2 kg nötkött i bitar (t ex högrev, eller ytterlår)
150 gram rökt sidfläsk i bitar (eller bacon)
4 finhackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor – minst
smör till stekning
2 burkar tomater på burk à 400 g (tryck sönder dem lite)
2 dl mango chutney
0,5 dl tomatpuré
2 dl chilisås
4 msk kalvfond och 6 dl vatten (eller rödvin om du gillar det)
oregano + salt och peppar

Gör så här:

Stek lök och vitlök i lite smör och lägg åt sidan. Fräs köttbitarna i omgångar och blanda sedan färsen
med lök och vitlök. Blanda i alla blöta ingredienser (ja du vet, krossade tomater, tomatpuré, chilisås
och fond) och krydda efter smak.

Kör i ugnen på 100 grader i ca 4-5 timmar, men kolla lite då och då så att det inte kokar torrt i din ugn. Provsmaka när det har kokat klart för smaken förändras ju mer det kokar ihop. Servera med nykokt pasta och massor av parmesanost!

MUMS!

köttfärsåslångkokprovlagaprovsamaka
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Goda drycker till festen.
Nästa inlägg
Tortellini med citron- och basilika

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!