Ni vet hur det är när man börjar ett nytt jobb? Man är lite nervös, undrar om man ska klara jobbet och om det finns några trevliga typer som man kan hänga med. Det var något jag aldrig behövde oroa mig för när jag började i skriva om vin för ett antal år sedan. För i denna underbara värld av doft, smak och dryck så blev jag så väl mottagen av ett gäng underbara kvinnor. Det är alltid en fröjd att möta dem vare sig det är på en provning i Systembolagets källare, en middag på tjusig restaurang eller en helt vanlig fika.
Häromdagen fick några av oss – som i vinvärlden går under namnet #vintjejorna – prova nya årgångar av Louis Roederers champagner. Dessutom fick jag i samma ystra men extremt kompetenta sällskap en underbar middag. På Tegelbacken, där vi huserade jobbar ju både Markus Aujelay som lagar fantastisk mat. Men där finns också den mycket skicklige sommelier Magnus Johansson. Tillsammans hade de satt ihop en måltid som fick mina smaklökar att sjunga. Där maten kompletterade och lyfte de underbara smakerna på alla de olika dryckerna vi fick presenterade. Ni som känner mig vet att jag fullkomligt älskar champagne. De finns i en hel mängd olika sorter och smaker och är fantastiska matviner. Här kommer några riktigt bra tips till höstens smarriga mat!
Här ser ni bild på den line upp av Louis Roederer champagner vi fick prova. Där Brut Premier magnum (med basårgång 2014) bjuder på en härlig, frisk mogen citron, lemon curd, massor av mineralitet men även mjukt av nougat och rostade hasselnötter. I Blanc de Blanc årgång 2013 och 2011 kommer alla druvor från egna vingårdar och här hittar jag en underbar brödig ton av gräddig smörig sockerkaka, av mjukt syrlig, mogen citronsyra och kvittenmarmelad i 2011 även en härlig örtighet.
Roederer rosé har en vacker löksskalsfärg och vi får den serverad i fylliga bourgognekupor. Det gör att både smak och doft får utrymme. Har hittar jag en härlig puff av skaldjur, både färska mineralstinna med en doft av saltvatten, men även en rund skaldjurfond, smultron och grädde samt en fin och balanserad syra. Vi får även Carte Blanche Demi Sec till vår efterrätt och hädan efter vill jag alltid ha filmjölksglass och krispiga äppelchips till min demi-sec champagne för smakerna satt som en smäck ihop.
Kronan på vår middag var så klart Cristal 2002 – det är en fröjd att både dofta och sippa på denna magnifika dryck och jag kan nästan inte säga mer än så! Jo förresten köp och spar om du får möjlighet!