Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Bakar surdegsbröd

by Anette Rosvall 2020/09/19
written by Anette Rosvall 2020/09/19
1,6K

I Skåne började jag baka surdegsbröd. Det är inte rocket science men det krävs lite tid, en smula omvårdnad och en hel del minne. Nu när jag inte har någon som påminner mig om att mata och motionera surdegen lite då och då. Så brukar den oturligt nog torka ur. Det är inte hela världen för det går ju att återuppliva surisen med lite vatten och mjöl. Idag drog jag iallafall igång min Kitchen Aid för att ha nybakat morgonen därpå. Så här gör jag min deg.

Anettes surdegsbröd

Det här behöver du:

cirka 1 dl surdeg
en liten knopp färsk jäst
7 dl vatten (behöver inte vara varmt men ska heller inte vara iskallt)
9-12 dl mjöl (blanda gärna olika sorter)
1 -2 msk salt
en liten skvätt olja

Gör så här:

Häll ner surdegen i din bunke, smula även ner den lilla biten jäst. Häll på vatten, olja och rör runt. Fyll nu på med mjöl men ta det lugnt, degen ska vara las och inte fast. Lite som tjock havregrynsgröd. Låt nu din matberedare jobba i minst tio minuter. Innan allt är färdig blandat lägger jag ner saltet och sedan brukar låta maskinen stå och gå ett bra tag. Ju längre den jobbar desto mer gluten skapas ju. När jag har en kladdig men blank och smidig deg, plastar jag bunken och ställer in den i kylen. Jag låter oftast min deg jäsa över natten, eller minst i 6 timmar.

Sedan lägger jag ett silikonmatta på en ugnsplåt. Ställer en fyrkantig form med vatten på samma plåt. vik upp silkonmattat och häll sedan degen på mattan. Jag skär inte i mitt bröd, mest för att jag inte orkar hålla på med kladdig deg.

Men nu låter jag hela baletten stå och vänta på att ugnen ska blir 225 grader varm. Sedan går brödet i ugnen tills det har fått en yta, därefter drar jag ner tempen till 200 grader, sätter in en termometer och tar ut brödet först när innertemperatur är 98 grader. Här sätter jag inte någon tid, för det beror på hur varm din ugn blir. Du måste ha en termometer helt enkelt.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kollegor och champagne
next post
Banana fosters cakes med rom!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt