Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kyckling och annan kyckling

by Anette Rosvall 2020/09/11
written by Anette Rosvall 2020/09/11
790

Trender kommer och går… Enligt en svensk kommunikationsbyrån som kollar av vad som gäller inom mat och livsmedel. Så har den sedan länge mest populära rätten spagetti och köttfärssås i år blivit omsprungen av rätter med kyckling. Som foodie dvs ”extremt matintresserad människa” kan jag tycka att det är lite festligt att kyckling presenteras som på samma sätt som en rätt, spagetti och köttfärssås. För det finns ju tusen olika sätt att tillaga fågeln.

Här i Sverige har vi ett ganska påvert utbud av just kyckling. Vi har två raser, en som växer snabbt och en som växer lite mer långsamt. Och i butiken kan vi välja på hel eller del av kyckling, vi kan välja fryst eller färsk samt eko, majs eller konventionell.

I Frankrike däremot är det något annat. Där finns en hel uppsjö av varianter, raser och sorter och konsumenterna har full koll på vilken pippi som passar till vad. Oftast sitter både skinn och lite av fjädrarna kvar på fåglarna för att man skall ha koll på vilken sort det är som säljs. På utvalda butiker så kan vi i Sverige faktiskt hitta några av de franska kvalitetsraserna om vi vill. Jag fick nöjet att häromdagen prova några smarriga rätter som var tillagade med en av dessa. Kycklingen var märkt med kvalitetsmärket Label Rouge som är en av Europas mest välkontrollerade kvalitetsmärkning. Det garanterar bättre uppfödningsförhållanden och ökat välbefinnande för djur. För just fågel betyder Label Rouge långsam tillväxt och utomhusvistelse 24/7 året runt.

När jag köper kyckling så försöker jag välja en som jag vet har haft det bra. En fågel som har fått gå ute och picka, en som inte levt i för stora flockar, för det framkallar ofta dåliga beteenden hos individerna. Samt en som fått äta bra saker. För jag vet ju att jag är toppen utav det kretslopp som min mat produceras i. Det som finns i min mat, stannar i min kropp.

Jag tycker också om omväxling så här på länken hittar du en hel massa kycklingrätter som jag tycker är smarriga och så här nedanför så klart lite goda drycker som passar till våra fågelrätter.

  • Band of Roses Nr 90365
  • Soalheiro Granit #73450
  • Château Bouscassé Nr 92702 Les Jardins Philosophiques ,
  • Rkatsiteli Qvevri #2195
  • Franziskaner Hefe-Weissbier #1687
  • Chinon Fabien Demois #2759
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kyckling gumbo
next post
Kollegor och champagne

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Tittade på film, drack vin och tänkte tillbaka...

2022/11/30

Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.

2022/11/18

Såld på historier om kärlek, underbar doft av...

2022/11/03

Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en...

2022/10/22

Leka korvmoj till middagen och låta alla beställa...

2022/07/28

Det komplexa landet i väster fyller år. Jag...

2022/07/02

Det finns så mycket gott att upptäcka har...

2022/05/10

Matlagning och vinprovning med Amka

2022/04/29

Jury i Dagligvarugalan

2022/04/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt