Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Det allvetande internet hjälper mig! Vet nu var namnet Flygande Jakob kommer ifrån.

by Anette Rosvall 2021/03/17
written by Anette Rosvall 2021/03/17
Skriv ut receptet
1,8K

Just nu i covidtider är internet en stor hjälp. Jag kan ha kontakt med mina gamla föräldrar och massor av vänner utan att vara rädd för att varken smitta eller smittas. Jag kan lyssna på livemusik, titta på film och resa fastän jag sitter i mitt eget vardagsrum. Har för ett tag sedan även gått med i ClubHouse och kan både lyssna och delta i diskussioner om allt mellan himmel och jord.

Men man kan ju också hitta allt här med en smula källkritik också lära sig ting. Häromdagen funderade jag över namnet på rätten som vi skall äta ikväll Flygande Jakob. Jag ”Googlade”, och hittade det här -”Namnet Flygande Jakob kommer från dess upphovsman, Ove Jakobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i tidningen Allt om Mat år 1976″. Inte vet jag om det är hela sanningen men gott är det iallafall prova gärna mitt recept på Oves sjuttiotalsklassiker. Eftersom den rätten inte är helt enkel att få snygg på bild. Ja ni hajjar en kladdig gratäng med tomat, grädde och bananer som är lite brända på kanterna, är inte helt fotogenisk. Därför får ni istället se något annat flygande. För att knyta ihop påsen tipsar jag om bandet Den flygande bokrullen som spelar Klezmermusik och har helt

fantastiska livekonserter även på sagda internet.

Flygande Jakob

Det här behöver du:

3 dl valfri grädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 st grillad kyckling
2 st bananer
1 pkt bacon
1 st skivad purjolök
(2 msk curry)
salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och skiva bananerna, skär purjolöken i skivor och skölj dem ordentligt. Dela baconen i bitar och fräs den. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde, chilisås, salt, peppar och curry om du vill, och bred det över kycklingen. Strö över baconen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut formen och strö över jordnötterna. Servera med kokt ris och sallad.

flygandejakobklassikermatpratvarför
1 comment 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Tack Och Bock Eva & Eva För Inspiration Till En Ostpaj Som helst serveras Med Rosa Champagne!
Nästa inlägg
Hjärtformad tårta med seg browniebotten och fluffig hallonmousse till födelsedagspojkarna.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

1 comment

Elin 2012/09/27 - 22:16

Det stämmer faktiskt! Receptet kommer från allt om mat från början 🙂 Något dem verkar vara ganska stolta över, med all rätt enligt mig, fantastisk vardagsrätt!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!