Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tack Och Bock Eva & Eva För Inspiration Till En Ostpaj Som helst serveras Med Rosa Champagne!

by Anette Rosvall 2021/03/16
written by Anette Rosvall 2021/03/16
1,K

Den här rätten startade som så många andra i mitt liv med snack och planering inför en måltid. Tankarna gick först mot en söt dessert med sedan började jag fundera på att göra en variant på min cheesecake av getost som jag publicerade för ett tag sedan. Jag pratade med värdinnan Eva som lyriskt berättade om en middag hon mindes. Det var en provning med champagnehuset Deutz. Hennes ögon glittrade när hon talade om ostserveringen. En bit sidenmjuk Brillat Savarin som serverades med hallon och en roséchampagne.

Receptet till fyllning och toppgele hade jag redan kommit på, men frågan om vilken botten jag skulle använda kvarstod. Jag lade ut en blänkare på det eminenta nätverket Feeders som jag nyligen blivit medlem i på FB. Ytterligare en Eva pratade nästan lika lyrisk ett kakrecept på Sablé Breton. En knaprig, smörig söt salt kaka som nog skulle passa perfekt till min skapelse. Tack sa jag och började baka. Först några förslag på rosé champagne som kan passa till och så nedanför receptet.

  • Billecart-Salmon Brut Rosé
  • Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut #74804
  • Gosset Grand Rosé brut #7405
  • Louis RoedererRosé #77226
  • Deutz Rosé #77239

Det här behöver du:

Botten på Sablés Breton
(blir antingen 10-12 kakor eller en pajbotten)

2 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl, 180 gram.
1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker
100 gram rumstempererat smör
1 tsk fleur de sel eller liknande fint havssalt.

Ostfyllning
600 gram Brillat savarin
4 ägg

(eventuellt 0,5 dl färska hackade örter (blanda och ge som du vill)
salt och svartpeppar från kvarnen

Rött på toppen:
0,5 dl outspädd röd saft (t ex hallon, jordgubb eller röda vinbär)
0,5 dl rödvin
lite rivet citronskal och saften från en halv citron
en nypa rosmarin

2 gelantinblad

Gör så här:

Börja med att göra botten av Sable Breton deg. Vispa äggulor och socker ett par minuter med elvisp så det blir fluffigt och fint. Sikta ner en blandning av mjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Arbeta ihop till en smulig deg med en slev. Knåda sedan in salt och smör i småbitar i degen. Slå in i plastfolie och låt den vila minst en timme. (Smaka gärna på degen, den är också underbar)

Sätt ugnen på 150 grader. Täck botten på en springform med bakplåtspapper och täck sedan botten med degen. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut formen och låt den svalna medan du gör ostfyllningen.

Ta bort det hårdaste skalet på osten och vispa ihop med äggen. Smaksätt eventuellt med hackade örter samt salt och peppar. Häll fyllningen över skalet och låt formen gå i ugnen i 40 minuter. Nu måste kakan vila i kylen i minst 6 timmar men helst över natten.

En stund innan servering gör du gelén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Koka upp vätskan och kryddorna, sila sedan av kryddorna. Krama ur vattnet från gelatinbladen och vispa sedan ner det i vätskan. Låt bli ljummen och dropp/häll det sedan över den helt svala ostkakan.

Servera till roséchampagne!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Hurra idag är det 3.14 då är det läge att bombastiskt fira Pi. Regeln är att äta runda godsaker!
next post
Det allvetande internet hjälper mig! Vet nu var namnet Flygande Jakob kommer ifrån.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt