Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hurra idag är det 3.14 då är det läge att bombastiskt fira Pi. Regeln är att äta runda godsaker!

by Anette Rosvall 2021/03/14
written by Anette Rosvall 2021/03/14
1,4K

Kanske kommer ni ihåg när ni i skolan räknade geometri och knåpade med Pi eller 3,14…. (och en hel kader av efterföljande decimaler) Idag den 14:e dagen i den 3:e månaden är det dags att fira just pi. Det gör man lättast genom att äta något runt i pajform. (funkar med en rund pizza också)

Bifogar en snutt av ett radioprogram där jag snackade om just paj, pi, pie och hur man på allra bästa sätt gör för att bomabstiskt fira. Du hittar receptet på en riktigt bra pajdeg som du kan fylla med ditten eller datten. Blanda t ex resterna från din köttfärssås med riven ost och ett ägg och du får en TACO PI! Blanda fnaset från din juicer med parmesanost, extra lök och ett ägg och du får en jättegod grönsaks PI. Äpplen, kanel och några matskedar socker – äppel PI (serveras självklart med vaniljsås). Ja du förstår ju själv att möjligheterna är lika oändliga som antalet decimaler i talet PI!

https://sverigesradio.se/artikel/6109484

Paj eller pi(e)-deg (grundrecept)

Det här behöver du:

175 gram iskallt smör
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
cirka 0,5 dl iskallt vatten

Förslag på en fyllning
2 rejäla nävar körsbärstomater, helst i olika färger
1 stor näve färska örter, gärna basilika
2 dl ricotta
2 dl riven parmesan
1 msk dijonsenap
3 äggula (spar vitan till att göra runda maränger till efterrätt)
Salt och vitpeppar
En liten skvätt olivolja

Gör så här:

Kör alla ingredienser utom vattnet i en matberedare tills du har grova smulor, häll på vattnet, lite i taget, och kör lite till. Då får du en degklump som du plattar ut lite på ett bakbord. Plastar in och lägger i kylen i cirka 30 minuter. Det här gör du för att du så klart vill ha ett frasigt pajskal.

När pajdegen har vilat ett tag så tar du ut den ur kylen och kavlar ut den cirka 5 mm tjock.

Klä en pajform och låt den stå i fem minuter i kylskåpet, innan du förbakar den i 10 minuter i 200 grader.

Skär tomaterna i fina runda skivor. Ställ formarna åt sidan medan du blandar ihop fyllningen. Ricotta, parmesan, äggula, senap, salt, peppar och hackade färska örter (spar lite till garnering).

Smaka av med salt och peppar samt en liten skvätt olivolja.

Fördela fyllningen i pajformen och lägg sedan tomaterna lite snyggt över den. Pensla degkanten med äggvitan och riv lite extra parmesanost över och låt sedan pajen gå i ca 25-30 minuter i 200 grader (passa noga så att de inte blir brända, de ska bara bli vackert gyllenbruna).

Garnera med lite färska örter och riven parmesan. Den här pajen är utomförträffligt god med bara en sallad, men fungerar även som tillbehör till diverse charkuterier, kyckling eller kött.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!
next post
Tack Och Bock Eva & Eva För Inspiration Till En Ostpaj Som helst serveras Med Rosa Champagne!

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt