Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Chokladmousse med olivolja och långsamtbakade tomater.

by Anette Rosvall 2023/07/16
written by Anette Rosvall 2023/07/16
Skriv ut receptet
350

Japp! Du hörde rätt… en mörk syndig chokladmousse som serveras lite o-ortodoxt tillsammans med långsamt bakade tomater, en frisk och grön olivolja, flingsalt och honungs-knäckiga valnötter. Det blir liksom en mjuk, pepprig, knäckig och söt dessert som sitter som en rackarns smäck i munnen. Den första gången jag gjorde denna goding var 2013 på ett event som hette ”Vin möter mat”. Det var en underbar tillställning där människor från alla delar av den gastronomiska världen träffades och skapade underverk… ja som det här till exempel haha!

Drick gärna portvin till… det skulle jag göra

Fonseca Vintage Port #92182
Graham’s Six Grapes Reserve Port #8045
Graham’s Late Bottled Vintage #8000
Niepoort Bioma Crusted Port #93982

Chokladmousse med olivolja och långsamtbakade tomater

Portioner: 6

Det här behöver du:

Mörk chokladmousse
1 gelatinblad (kallt vatten)
200 g mörk choklad
4 dl grädde 40%
1 dl grädde
2 st äggulor
4 msk socker

Valnötter karamelliserade i honung¨
1 näve nötter
ca 0,5 dl flytande honung

Långsamt bakade tomater
Några klasar med små körsbärstomater
En skvätt balsamvinäger
eventuellt en nypa socker

Gör så här:

Börja med att lägga gelantinbladet i kallt vatten. Hacka chokladen i små bitar och smält den försiktigt, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt och ställ även fluffet åt sidan. Värm 1 dl grädde på spisen tills den sjuder, tag av från värmen och låt svalna en smula, krama ur vattnet ur gelantinbladet och rör ned det i den varma grädden tills bladet är smält. Nu skall du vara lite snabb i vändningarna. Ned med äggvispet, den smälta chokladsmeten och gelantingrädden i 4 dl grädde och vispa för allt vad tygen håller. Var noga med att det blandar sig ordentligt. Nu ställer du in moussen i kylen i minst 1 timma.

Nu sätter vi ned ugnsvärmen till 100 grader. Vänd runt tomaterna i balsamvinägern och strö eventuellt lite socker över. Låt dem gå i minst 1 timme i ugnen. De skall bli skrumpna och torrare. Då kommer sötman fram.

Hacka dina nötter i lite lagom storlek, och häll på honungen, vänd runt så att alla nötter får honung på sig. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper på en plåt, och ställ in i ugnen på ca 175 grader i ungefär 10-15 minuter. Men var noga med att kika på nötterna hela tiden om de bränns vid så är det inte gott alls.

Servera moussen som ett ägg (det gör du med varma skedar) strö nötter över, drissla på lite olivolja, lägg en eller två långsamtbakade tomater vid sidan och strö tills sist några korn flingsalt över hela anrättningen.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

#Blogg100chokladdag 77dessertefterrättfestnötterOliOliolivoljasalttomatvin
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Kanske världens godaste och enklaste förrätt – saltgurka, smetana och honung!
Nästa inlägg
Snart kommer värmen igen, då passar både svalkande och värmande soppor bra!

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt