I år ska jag fira nyår på ett lite annorlunda sätt. Jag ska för allra första gången bada i en isvak. Jag ser det lite som en rening inför nästa år. Sedan blir det bastu, grillning, middag och dans in på småtimmarna. Men nåde den som tafsar på maten och vinet. Det kommer alltid vara i fokus. Kanske kommer jag även detta år smaska på en laxtartar. Det är något av det godaste jag vet och passar så hiskeligt bra till champagne. Vill du också göra min asiatiska laxtartar och servera den på knaprigt friterat rispapper så hittar du receptet här nedanför. Men här finns även andra små aptitretare som är utomförträffliga att starta en middag med… lite amissar eller på franska Amuse bouche (nöje för munnen)…
Laxtartar 300 gram lax, fint hackad 1 liten silverlök, finhackad (mildare i smaken) 100 gram skalade räkor, fint hackade 100 gram avocado, fint hackad 100 gram mango (jag använde fryst tärnad) fint hackad 0,5-2 fint hackade röda chilifrukter (du väljer exakt hur stark du vill ha din tartar) några matskedar sesamolja saften från 1/2 citron
Till servering 8 stycken rispapper 2 dl frityrolja sesamfrön chili majonnäs
Gör så här:
Hacka alla ingredienser fint och blanda dem försiktigt. Vänd ner chilin och smaka sedan av med lite salt, svartpeppar och citronsaft. Låt tartaren stå tills precis innan servering. Nu ska du fritera dina rispapper.
Hetta upp olja i en kastrull, för att veta om den är varm nog så släpper du ner en liten bit rispapper. När den puffar upp är oljan het nog.
Lägg nu försiktigt ner ett papper åt gången. De kommer att puffa upp vackert, plocka upp dem direkt och lägg dem på en ren hushållshanduk eller papper för att rinna av.
Precis innan servering delar du systerligt upp tartaren på rispappret, ringlar över chilimajonäs och sedan är det dag att smaska i sig det hela!