Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En pretentiös liten goding till tårta som jag gjorde till påsk.

by Anette Rosvall 2022/04/19
written by Anette Rosvall 2022/04/19
Skriv ut receptet
870

Så antingen väntar du tills nästa år eller så tänker du utanför boxen för den här tårtan går så klart lika bra att göra till vår, sommar, höst och vinter. Den har en smarrig och frasig pajbotten, en krämig citrusdoftande mousse, en härlig petit chouxkrans fylld med samma mousse och så dekorerar man med exakt det man vill och som finns i säsong. Eftersom jag gjorde min till påsk så blev det äggliknande runda prylar som hallon, physalis och godisägg tillsammans med spritsad grädde.

Prova och gör din variant… här kommer grund receptet.. och du var inte rädd det är lite trixigt så läs igenom receptet först så kommer det gå alldeles utmärkt. Du klarar det!

Anettes påsktårta som funkar närsomhelst

Det här behöver du:

Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
0,25 dl florsocker
1 nypa salt
rivet skal och saft från en citron

Moussefyllning
5 gelantinblad
6 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl lemoncurd
1 nypa salt
skal och saft från valfri citrusfrukt
2,5 vispgrädde

Petit chouxkrans
65 g mjölk
65 g vatten
65 g smör
1 tsk socker
0,5 tsk salt
65 g vetemjöl (1 dl)
2 ägg
0,5 dl pärlsocker

Dekoration - Go crazy bananas med:
Säsgonens frukt och bär
Godis
0,5 dl skvätt vispad grädde
Valfria strössel, guldpuder och pärlsocker

Gör så här:

Jag börjar med pajdegen, blanda ihop alla ingredienser till en fin deg, kläm eller kavla ut den och täck en springform (ca: 25 cm i diameter) Låt stå kallt - gärna i några timmar - kanske medan du bakar din petit choux krans. När den är bakad kan du nämligen köra pajformen i samma värme i 12-15 minuter eller tills den fått en fin gyllene färg och är frasig. Låt den svalna och pensla den sedan med smält choklad så att den håller sin frasighet när den möter den fuktiga moussen.

Nåväl åter till Petit chouxkransen... Koka upp vatten, smör och mjölk i en kastrull, ner med mjölet och rör du så svetten lackar. Du kommer få en seg och smidig deg som vill bli lite rostad innan du tar bort kastrullen från värmen. Jag lägger nu ner "degen" i min köksassisten med ballongvispen monterad. Sedan vispar jag ner äggen ett efter ett tills jag har en fluffig och trögflytande smet. Lägg ner den i en spritspåse eller lägg upp golfbollsstora kluttar i en ring - se till att den är lika stor som pajformen du ska använda så blir det snyggt. Häll pärlsocker över och låt sedan skjuts in i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter. OBS! öppna inte luckan under tiden för då sjunker allt ihop. När kransen är klar så låter du den svalna. Innan servering fyller du bollarna - om du vill - med 2 dl mousse - se nedan.

Moussen gör du på detta vis! Börja med att blötlägga gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Ställ och sidan och fortsätt med äggen. Separera gulorna från vitorna i varsin skål. Vispa gulor med hälften av sockret tills det blir vitt och pösigt. Lägg i curd, citrusskal och saft samt salt, vispa slätt. Fortsätt att vispa äggvitorna med resten av sockret till en hård maräng (tillsätt gärna en droppe citronsaft eller ättika så går det lättare).

Krama vattnet ur gelantinbladen, lägg dem i en kastrull med en msk vatten. Låt dem smälta på svag värma och vispa sedan ner det i skålen med äggulesmet. Blanda väl! Vispa nu grädden och vänd ner den - OBS! spar en klick till dekorationen av tårtan. Vänd till sist försiktigt ner marängen och vips så har du en fluffig och härlig mousse. Moussen vill gärna stå kallt i några timmar innan den får åka ner i pajskalet!

Om du vill häller du 2 dl mousse i en spritspåse med slät tyll (munstycke) och fyller din petit choux krans med mousse. Eller så fyller du ditt pajskal med alltihopa. Lägg kransen ovanpå och go bananas med dekorationenrna - använd blommor, godis, gräddkluttar, frukt och bär!

Sedan är det bara att äta!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rosa vin i vackra flaskor.
Nästa inlägg
Soppa på underskattad rot!

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt