Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

by Anette Rosvall 2023/09/28
written by Anette Rosvall 2023/09/28
Skriv ut receptet
737

Den 4:e oktober är en av mina favoritdagar, det är nämligen kanelbullens dag! Finns det något jag absolut bara älskar så är det just kanelbullar. Ja, för all del en smaskig kardemummadito fungerar också alldeles utmärkt. Jag har bara en regel det ska vara mycket fyllning och degen ska rullas många varv. Ju fler desto bättre! Nu börjar det i vilket fall som helst närma sig. Så om du vill ha färska kanelbullar om en vecka så kan den ordentlige redan nu börja planera för baket. Jag delar med mig av en vacker kanelkrans samt några andra mumsiga varianter på bullar och dessutom för dig som inte ids hålla på med jäsdegar. En smarrig kanelkaka, mjuk följsam och knäckig på ytan.

Morotsbullar med frosting
Chelseabuns
Citronbullar
Blåbärsbullar med creamcheesetopping

Anettes kanelbullar

Det här behöver du:

Degen
25 gram jäst, dela det på diagonalen
200 gram rumsvarmt smör
1 liter rumstempererad mjölk
2 stycken ägg
1,5 dl socker
1 nypa salt
2 msk nymald kardemumma
cirka 28 dl vetemjöl, lite i taget

ägg att pensla med
pärlsocker

Fyllning:
minst 300 gram rumsvarmt smör
1 dl kanel
2 dl socker
4 msk sirap

Gör så här:

Gör så här: Smula jästen i en stor degbunke, häll över sockret och låt de två smälta ihop. Blanda ner mjölk och kardemumma. Blanda nu ner vetemjöl, salt och smör, lite i taget, om vartannat och arbeta degen tills den är blank och seg.

Plasta bunken och låt nu degen jäsa i minst 1 timme. Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen till en brun röra. När degen jäst klart kavlar du ut den till en rektangel. Bred på rejält med fyllning och rulla ihop. Nu kan du antingen välja att göra en krans som på bilden eller skara rullen till bullar och lägga i formar.

Bullar: Här kommer mitt bästa tips. Rulla ihop från kortsidan så får du många varv på din kanelbulle. Skär bullarna i pappersformar och låt dem jäsa i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Grädda dem i 225 grader i 5-15 minuter (beroende på ugn och storlek på bullar.)

Krans: Skär rullen i två delar på mitten. Fläta ihop de två delarna och lägg ihop dem på en ugnsplåt. Se till att ändarna sitter ihop och ligger underst. Låt jäsa i 20-30 minuter och pensla sedan med ägg och strö pärlsocker över. Grädda kransen i 225 grader i 20-30 minuter (beroende på ugn och storlek på krans)

Bullarna äts gärna ljumna med ett glas iskall mjölk eller kaffe.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!
Nästa inlägg
Pasta med karamelliserad lök och drivor av parmesan.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!