Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sverige är självförsörjande på tre livsmedel. Spannmål, morötter och socker!

by Anette Rosvall 2022/03/20
written by Anette Rosvall 2022/03/20
Skriv ut receptet
727

Det kan kännas en smula torftigt att Sverige endast är självförsörjande på tre livsmedel – spannmål, morötter och socker! Speciellt i dessa tider kan tanken på att om olyckan är framme så blir kosten en smula karg. Men man får ändå vara glad för det lilla och baka kan man ju alltid göra. Det är precis det som Elsa Billgren och Sofia Wood gjort. I samband med att sockerförpackningen fått en nytt och väldigt svenskt utseende så hade de fått i uppdrag att skapa en ny klassiker. De berättade om hur de tänkt och alla varianter som dykt upp i huvudet. Men så fastnade de för en variant på bulle… detta comfort bakverk som finns i så många varianter. Deras var en mix av morotskaka och vetebröd och den var alldeles utomförträffligt god och mumsig. Och som av en tanke innehåller den nästan allt som Sverige är självförsörjande på.

Jag har fått receptet från damerna och det hittar du här under. Prova jag vet att du kommer att bli glad och lycklig!

Morotsbullar med frosting

Portioner: 18 stycken

Det här behöver du:

Bulldeg
3o gram jäst
2 dl mjölk
200 gram skalade morötter
1 ägg
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
en nypa salt
1 tsk kanel
0,5 tsk riven muskot
100 gram rumsvarmt smör

1 ägg till pensling

Fyllning
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl muscovadosocker, ljust
1 dl maizena
250 gram rumsvarmt smör
0,75 dl florsocker
1 tsk kanel

Frosting
85 gram smör
200 gram färskost
150 gram florsocker

Dekoration
2 morötter
zest av 1 citron

Gör så här:

Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften. Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar. Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.

Värm ugnen till 180°C. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
När Viktor fyller år väljer han lasagne.
Nästa inlägg
Getostgratinerad Borsjst

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt