Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Har du provat ”Lubb”?

by Anette Rosvall 2017/07/08
written by Anette Rosvall 2017/07/08
recept, Anette Rosvall, lubb, kalixrom, gräddfil

Har du provat lubb? Det är en fisk som liksom laken lever på havsbotten och äter snäckor, musslor och diverse små skaldjur. Det i sin tur leder till att smaken på sagda fisk får en liten skön skaldjurssötma.

Igår lagade jag till ett gäng lubbfiléer tillsammans med härlig färskpotatis, löjrom från kalix, hängd och pimpad gräddfil och syrad schalottenlök. Det blev makalöst gott på en skönt sommarenkelt sätt. Prova själv får du se!

recept, Anette Rosvall, lubb, kalixrom, gräddfil

Lubb, med potatis, löjrom, gräddfil och dill

An1 Har ni ätit lubb? Det är en fisk som liksom laken lever på havsbotten och äter snäckor, musslor och diverse små skaldjur. Det i sin tur leder till att smaken på sagda fisk får en liten skön skaldjurssötma. Champagne Har du provat ”Lubb”? European
Serves: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

600 gram filé (det går att byta ut mot t ex torsk men försök att få tag på lubb det är en upplevelse)

25 gram smör

1 dl vitt vin

en liten knippa dill

en skiva citron

4-600 gram färsk potatis (beroende lite på hur hungrig du är)

8 msk kalix löjrom

3 dl gräddfil

3 msk majonäs

1 skvätt olivolja

1 skvätt citronsaft

salt och peppar

3 stycken schalottenlök i tunna skivor

1-2-3 lag (gjord på 0,5 dl socker, 1 dl ättika och 1,5 dl vatten som kokas upp)

 

Instructions

Börja med att pickla löken, koka upp din 1-2-3 lag och lägg ner den finskurna löken där i, tag kastrullen ifrån värmen och låt stå ett tag. Spara dock några lökringar till fisksåsen. Skrubba och koka sedan potatisen och rejält saltat vatten. Medan du väntar hänger du gräddfilen i ett kaffefilter, den kan vänta där tills resten av ingredienserna är klara.

Koka sockerärtorna helt kort, och plocka några fina dillvippor till dekoration.

Smält smöret i din stekpanna, häll på vinet och låt även en skiva citron, ändarna utav schalottenlöken samt dillens stjälkar följa med ner i smöret. När det är varmt lägger du ner fiskbitarna. Stek bara i några få minuter per sida, salta och peppar vänd, och lägg sedan fisken på ett hushållspapper. Tag nu bort dill, citron och lök ifrån panna, fyll på med en liten skvätt vin och en liten knopp smör och vispa ur alla goda smaker. Tag sedan panna av värmen.

Vänd nu din uppmärksamhet till grädfilen. Lägg den i en skål och blanda den med majonäs, en liten skvätt olja, en liten skvätt citronsaft och smaka sedan av med salt och peppar.

När potatisen är klar är det dags att lägga upp rätten. Gör så här, skär potatisen i halvor och lägg lite stökigt på tallriken. Lägg fisken bredvid och häll en liten skvätt av den ljumna fiskbuljongen däröver och toppa med schalottenlök. Gräddfilssåsen liksom strösslar du över potatisen och sedan delar du rättvist upp kalix löjrommen över potatis och sås, till sist dekorerar du med dillvipporna. Servera gärna med sockerärtor och ett riktigt gott vitt vin. Jag valde champagne och det var supersmarrigt!

0 comment
0
TwitterPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Life is living in Moments
next post
Musslor på längden och tvären nummer 1.

You may also like

Rulla in fisk i fisk!

2019/12/09

Skillnaden med min mandelmassa.

2019/12/09

Pigs in blankett eller inbakade korvar

2019/12/08

Gravad oxfilé surf, turf and wood

2019/12/05

Roséchampagne är romantiskt

2019/12/04

Morsans mjuka pepparkaka

2019/12/02

Battenberg… en kunglig kaka.

2019/11/27

Borsjtj, smetana, honung, saltgurka och krispigt sidfläsk.

2019/11/26

Nicoise m tonfisk & picklad rödlök.

2019/11/25

Riesling på radion

2019/11/22

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Rulla in fisk i fisk!

    2019/12/09
  • Skillnaden med min mandelmassa.

    2019/12/09
  • Pigs in blankett eller inbakade korvar

    2019/12/08
  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Gravad oxfilé surf, turf and wood

    2019/12/05

Categories

Tags Cloud

Anette Rosvall baka bubbel choklad djurhållning efterrätt egen tid fest fira fredagsmys God Jul gott grillat grädde hallon jul julmat kyckling kärlek köttfri måndag lax lyx långkok mat middagssnack midsommar midsommarmat MSC recept roligt roligt recept räkor semla smörgåstårta soppa svenskt kött Sydtyrolen sylt tant tips tomat tårta vardag vin vinegrette

Instagram

Idag har jag firat Happy Zinfandel day och starten Modenas...
Idag har jag firat Happy Zinfandel day och starten Modenas internationella matvecka. I morgon blir det nog bara en lugn kväll. Om jag får lite te över någon kväll så kanske jag spara det och bakar detta Tebröd med honung, russin och nötter. Sedan kokar du nytt te och serverar…
Firar in måndagen med att koka en smackedang madeirasås. #måndag...
Firar in måndagen med att koka en smackedang madeirasås.  #m åndag  #middag   #gott   #s åsköttopotatis  #receptkommersnart   #winefliencer 
Ute är det grått och lite småtråkigt, vad gör man...
Ute är det grått och lite småtråkigt, vad gör man för att piffa upp sin vardag? Jo, god mat med trevliga vänner är mitt förslag. Börja idag med en smarrig jordärsskockssoppa... varför inte festa till med ett litet glas champagne också? Det är ju ändå måndag i november! Bilden är…
Det har säkert inte undgått någon att jag gillar champagne....
Det har säkert inte undgått någon att jag gillar champagne. Men visst är det lite extra romantiskt med roséchampagne. Bubblor är alltid superhärligt men de rosafärgade gör liksom livet ännu lite mer kärleksfullt. Du hittar mina allra bästa rosa tips på min hemsida. http://anetterosvall.se/2019/12/rosechampagne-ar-romantiskt/  #romantik   #rosabubblor   #champagne   #firak ärleken  #vintips 
Så här glad kan man bli när man får en...
Så här glad kan man bli när man får en kluckande gåva. Tips hittar ni på länkarna nedan! Lyssna: https://www.ilikeradio.se/starfm/lyssna-igen/program/charlottes-stjaernor/17468/ Eller läs: http://anetterosvall.se/2019/12/kluckande-gavor/v
November må vara grå och trist, men Systembolaget hjälper till...
November må vara grå och trist, men Systembolaget hjälper till att sätta guldkant på tillvaron och släpper några riktiga godbitar denna månad. Håll ögonen öppna, var snabb som en iller så kanske du hinner med att lägga vantarna på någon av dessa flaskor. Läs mer på min hemsida! http://anetterosvall.se/2019/11/hall-i-hatten-och-hang-pa-laset

Radio/TV/Tidning

  • Kluckande gåvor

    2019/12/06
  • Vilken resa glöggen har gjort

    2019/11/29
  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2019/11/01

Pinterest

  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top