recept, Anette Rosvall, lubb, kalixrom, gräddfil

Har du provat ”Lubb”?

Har ni ätit lubb? Det är en fisk som liksom laken lever på havsbotten och äter snäckor, musslor och diverse små skaldjur. Det i sin tur leder till att smaken på sagda fisk får en liten skön skaldjurssötma.

Igår lagade jag till ett gäng lubbfiléer tillsammans med härlig färskpotatis, löjrom från kalix, hängd och pimpad gräddfil och syrad schalottenlök. Det blev makalöst gott på en skönt sommarenkelt sätt. Prova själv får du se!

till 4 personer behöver du:

600 gram filé (det går att byta ut mot t ex torsk men försök att få tag på lubb det är en upplevelse)

25 gram smör

1 dl vitt vin

en liten knippa dill

en skiva citron

4-600 gram färsk potatis (beroende lite på hur hungrig du är)

8 msk kalix löjrom

3 dl gräddfil

3 msk majonäs

1 skvätt olivolja

1 skvätt citronsaft

salt och peppar

3 stycken schalottenlök i tunna skivor

1-2-3 lag (gjord på 0,5 dl socker, 1 dl ättika och 1,5 dl vatten som kokas upp)

Servera gärna med krispiga sockerärtor

Börja med att pickla löken, koka upp din 1-2-3 lag och lägg ner den finskurna löken där i, tag kastrullen ifrån värmen och låt stå ett tag. Spara dock några lökringar till fisksåsen. Skrubba och koka sedan potatisen och rejält saltat vatten. Medan du väntar hänger du gräddfilen i ett kaffefilter, den kan vänta där tills resten av ingredienserna är klara.

Koka sockerärtorna helt kort, och plocka några fina dillvippor till dekoration.

Smält smöret i din stekpanna, häll på vinet och låt även en skiva citron, ändarna utav schalottenlöken samt dillens stjälkar följa med ner i smöret. När det är varmt lägger du ner fiskbitarna. Stek bara i några få minuter per sida, salta och peppar vänd, och lägg sedan fisken på ett hushållspapper. Tag nu bort dill, citron och lök ifrån panna, fyll på med en liten skvätt vin och en liten knopp smör och vispa ur alla goda smaker. Tag sedan panna av värmen.

Vänd nu din uppmärksamhet till grädfilen. Lägg den i en skål och blanda den med majonäs, en liten skvätt olja, en liten skvätt citronsaft och smaka sedan av med salt och peppar.

När potatisen är klar är det dags att lägga upp rätten. Gör så här, skär potatisen i halvor och lägg lite stökigt på tallriken. Lägg fisken bredvid och häll en liten skvätt av den ljumna fiskbuljongen däröver och toppa med schalottenlök. Gräddfilssåsen liksom strösslar du över potatisen och sedan delar du rättvist upp kalix löjrommen över potatis och sås, till sist dekorerar du med dillvipporna. Servera gärna med sockerärtor och ett riktigt gott vitt vin. Jag valde champagne och det var supersmarrigt!