Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Pavlovatorn, halloncurd, gräddkräm & myntasirap

by Anette Rosvall 2020/01/13
written by Anette Rosvall 2020/01/13

Fras-sega maränger tillsammans med syrlig halloncurd, mjuk gräddkräm och frisk myntasirap. Eller som det heter i min kokbok – Pavlovatorn med halloncurd, gräddkräm & myntasirap, visst låter det vackert? Jamen sätt då fart att vispa nu, och sedan så kan du fira nästan precis vad som helst för håll med om att det är fest alldeles för sällen. Allra roligast blir det om du dessutom tar ett litet glas sött vin till, jag tipsar så klart om minst två…mjuka söta mjukt pärlande viner. Det ena rött med toner av körsbär och hallon det andra gyllengult med toner av päron, melon och citron. Sedan är det bara för dig att välja!

  • dessert, tårta, Brachetto, dessertvin, sött vin
    Brachetto d´Acqui Nr 6260 för 99kr
  • Nivole Nr 7787 för 82kr

Pavlovatorn med halloncurd, gräddkräm & myntasirap

Det här behöver du:

Pavlovamaräng
8 äggvitor
2 tsk maizena
1 tsk vaniljsocker
4 dl socker

Halloncurd
2,5 dl sugar
Zest o saft fr 1 citron
8 stora äggulor
200 gr smör
2,5 dl hallon

Mynta- och citronsirap
En näve myntablad
0,5 dl vit sirap (eller flytande majsstärkelse)
Zest och saft från 1 citron

Garnering
Vispad gärdde med en klick creme fraiche, eller mascarpone i för att få upp syran en liten smula.
Hyvlad vit choklad
Färska hallon

Gör så här:

Pavlova: Vispa marängen tills den är hård och allt socker har “smält” (det gör det medan du vispar)  skeda upp 16 st kluttar. Släta ut kanterna med en sked och gör en fördjupning i mitten. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Kolla av dina maränger de skall vara torra på ytan, men kommer att vara lite segkladdiga i mitten.

Halloncurd gör du så här: Sjud socker, äggula o citron, vispa och sjud, ta bort från värmen när det blivit lagom tjockt. Det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet) Stick ned en slev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en “gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att koka en stund till.
När du är nöjd med kokningen tar du bort kastrullen frårn värmen och vispar ned smöret. Värm sedan försiktigt ca 5 min, så att allt smör smälter. Låt sedan kallna helt i kylskåp.
Purea sedan hallonen och kör genom en sil så att alla kärnor försvinner, vänd ned i curden. Du kommer att få ungefär 5-6 dl curd och det räcker mer än väl till dina pavlovabakelser. Men curden är supersmarrig även på en skorpa, en rostad macka eller som fyllning i en tårta.

Myntasirapen gör du på detta vis, alla ingredienserna mixas riktigt slätt, smaka av. Sirapen skall vara ganska citronsyrlig för att väga upp den söta marängen.

Montering:
Lägg din maräng på en tallrik, klicka först i någon matsked halloncurd i fördjupningen, jag spritsade sedan min gräddkräm, lade på hallon, hyvlade lite vit choklad över och sist men inte minst “drissla” (ett underbart engelskt ord, som jag inte hittat någon perfekt översättning på) lite mynta- och citronsirap över.

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 3 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Tortellini med citron- och basilika
next post
Amarone, ripasso & recioto

You may also like

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Rafsa runt i ditt kylskåp och skapa härligheter...

2023/01/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt