Fras-sega maränger tillsammans med syrlig halloncurd, mjuk gräddkräm och frisk myntasirap. Eller som det heter i min kokbok – Pavlovatorn med halloncurd, gräddkräm & myntasirap, visst låter det vackert? Jamen sätt då fart att vispa nu, och sedan så kan du fira nästan precis vad som helst för håll med om att det är fest alldeles för sällen. Allra roligast blir det om du dessutom tar ett litet glas sött vin till, jag tipsar så klart om minst två…mjuka söta mjukt pärlande viner. Det ena rött med toner av körsbär och hallon det andra gyllengult med toner av päron, melon och citron. Sedan är det bara för dig att välja!
Brachetto d´Acqui Nr 6260 för 99kr
Nivole Nr 7787 för 82kr
Pavlovatorn med halloncurd, gräddkräm & myntasirap
Halloncurd 2,5 dl sugar Zest o saft fr 1 citron 8 stora äggulor 200 gr smör 2,5 dl hallon
Mynta- och citronsirap En näve myntablad 0,5 dl vit sirap (eller flytande majsstärkelse) Zest och saft från 1 citron
Garnering Vispad gärdde med en klick creme fraiche, eller mascarpone i för att få upp syran en liten smula. Hyvlad vit choklad Färska hallon
Gör så här:
Pavlova: Vispa marängen tills den är hård och allt socker har “smält” (det gör det medan du vispar) skeda upp 16 st kluttar. Släta ut kanterna med en sked och gör en fördjupning i mitten. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Kolla av dina maränger de skall vara torra på ytan, men kommer att vara lite segkladdiga i mitten.
Halloncurd gör du så här: Sjud socker, äggula o citron, vispa och sjud, ta bort från värmen när det blivit lagom tjockt. Det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet) Stick ned en slev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en “gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att koka en stund till. När du är nöjd med kokningen tar du bort kastrullen frårn värmen och vispar ned smöret. Värm sedan försiktigt ca 5 min, så att allt smör smälter. Låt sedan kallna helt i kylskåp. Purea sedan hallonen och kör genom en sil så att alla kärnor försvinner, vänd ned i curden. Du kommer att få ungefär 5-6 dl curd och det räcker mer än väl till dina pavlovabakelser. Men curden är supersmarrig även på en skorpa, en rostad macka eller som fyllning i en tårta.
Myntasirapen gör du på detta vis, alla ingredienserna mixas riktigt slätt, smaka av. Sirapen skall vara ganska citronsyrlig för att väga upp den söta marängen.
Montering: Lägg din maräng på en tallrik, klicka först i någon matsked halloncurd i fördjupningen, jag spritsade sedan min gräddkräm, lade på hallon, hyvlade lite vit choklad över och sist men inte minst “drissla” (ett underbart engelskt ord, som jag inte hittat någon perfekt översättning på) lite mynta- och citronsirap över.