Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kyckling kungpao

by Anette Rosvall 2020/04/08
written by Anette Rosvall 2020/04/08

Kung Pao är kanske vid sidan av friterad kyckling med sötsur sås, en av de vanligaste rätterna på kinakrogarna här i Sverige. Den här rätten är även relativt vanlig i Kina också och då speciellt i Sichuan. Den får sin speciella och lite blommiga smak a pepparn från regionen men Sichuanpepparen är egentligen inte en peppar utan den torkade frukten ifrån en liten buske. Sådan här kryddstark och smakrik mat är inte allra bästa vän med vin så jag tycker att vi istället tittar i ölhyllan.

Prova Franziskaner Hefe- Weissbier Nr 1687 för 23,60 som tar upp upp den kryddiga blomigheten från sichuanpepparen eller Tail of A Whale Nr 89047 ett veteöl från Huddinge söder om Stockholm som doftar och smakar örtigt av humle och tallbar, samt fruktigt av anmanas och grapefrukt.

KungPao

Det här behöver du:

en skvätt olja
1 hel purjolök, spar det gröna till serveringen
6 vitlöksklyftor
800 gram kycklingfilé i fina bitar
salt
2 tsk sichuanpeppar (går även bra med vanlig svartpeppar)
4 dl kycklingbuljong
1 dl soja
0,5 dl balsamvinäger
0,25 dl strösocker
4 msk hoisinsås
6 stycken gröna chilifrukter (om du är känslig för det heta så kan du dra ner på chilin)
6 cm färsk ingefära
majsstärkelse

Servera med:
1,5 dl cashewnötter
finhackad purjolök
finhackad persilja
ev kokt jasminris

Gör så här:

Strimla det vita utav purjolöken i ringar, finhacka vitlöken och ingefäran och lägg det åt sidan. Värm olivoljan och fräs kycklingbitarna där. Krydda med sichuanpeppar och häll sedan på resten av ingredienserna. Låt koka i 30 minuter, om såsen är för lös så blanda majsstärkelse med lite vatten och rör ner. Koka upp och servera med cashewnötter, finhackad purjolök och eventuellt jasminris.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Frusen silltårta på ljummet bröd.
next post
Senioren fick vårmat – det kan du också få!

You may also like

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt