Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Har du funderat på påskmaten än? Vad sägs om ytterfilé på lamm med ett gott rött från Penedes

by Anette Rosvall 2021/03/27
written by Anette Rosvall 2021/03/27

Här hittar du mitt andra tips i serien om mat som passar till vinerna från Loxarel – den familjeägda vinproducenten i Penedés helt nära storstaden Barcelona. Producenten Loxarel är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status som bland annat görs under appellationen och kvalitetsmärkningen Classic Penedès. Idag är det fjärde generationen i familjen Mitjans som bedriver verksamheten. Här får du recept på lammfile med bakad potatis, jordärtskockor, fänkål med lammsky, grovkornig Dijon senap. En smarrig rätt till påsk kanske, i glaset häller du med fördel producentens röda vin – Loxarel Sense A Pèl #2454

Lammfile med bakade potatis, jordärtskockor, bakad fänkål med lammsky, grovkornig Dijon senap.

Det här behöver du:

cirka 800 gram lamm (vi använde ytterfilé)

8 st jordärtsskockor
16 små potatisar
1 fänkål

Lammsky
3 dl rödvin
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1 tsk slät dijonsenap
smör
olja
2 msk kalvfond
salt och svartpeppar

0,5 dl grov dijonsenap

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader, lägg potatis och jordärtskockor i en ugnsfast i form, vänd runt i olivolja, salt och svartpeppar. Låt gå i ungefär 45 minuter. Ta ut formen tryck till potatisen med en slev och försök dra isär jordärtskockorna i kvartar (obs det är varmt men det blir så mkt godare med en frasig kant) Dela fänkålen i kvartar och lägg även i dessa i formen. Sänk ugnen till 150 grader häll olivolja och salt på fänkålen och in med allt ihopa i 15-20 minuter till.

Under tiden du väntar på detta, steker du din köttbit. Lammytterfilén steks 1 minut på varje sida eller tills den blivit gyllenbrun. Sedan ska köttet in i samma ugnsform som grönsakerna, men OBS! ta ut det när köttet har fått en innertemperatur på 43 grader.

I pannan där du stekte ditt lamm, river du i vitlök, tomatpure, dijonsenap och låter det bli varmt igen. Sedan vispar du ur pannan med rödvinet. Låt det koka ner, smaka av med kalvfond, salt och peppar.

Dela upp lammköttet och tillbehören på tallrikarna, garnera med i små klickar av den grova senapen, lammskyn och garnera gärna med färsk körvel

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Viktors vodkasill fungerar finfint till jul, påsk och midsommar
next post
Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

You may also like

Friterad avocado, chimichurri och salsa på jordgubb &...

2022/07/05

Det komplexa landet i väster fyller år. Jag...

2022/07/02

Paj med cheesecaketäcke och jordgubbsfyllning.

2022/06/26

Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

2022/06/23

Bjuder på en massa gott till midsommar.

2022/06/21

Alkoholfria drinkar till Magasin B

2022/06/21

Picknick i park – tips på vad du...

2022/06/19

Bookmaker toast – en väldigt smakfull rest-macka.

2022/06/16

Burrata med röd och stingig sallad säger ping...

2022/06/14

Grillad, fylld & uppbunden lax

2022/06/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Friterad avocado, chimichurri och salsa på jordgubb & rabarber.

    2022/07/05
  • Det komplexa landet i väster fyller år. Jag tipsar om artiklar om hållbar vinodling plus goda amerikanska recept.

    2022/07/02
  • Paj med cheesecaketäcke och jordgubbsfyllning.

    2022/06/26
  • Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

    2022/06/23
  • Bjuder på en massa gott till midsommar.

    2022/06/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa sylt tips tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

    2022/06/23
  • Alkoholfria drinkar till Magasin B

    2022/06/21
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt