Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Randig smörgåstårta S.O.S

by Anette Rosvall 2021/09/16
written by Anette Rosvall 2021/09/16

Denna tjusiga bredrandiga smörgåstårta S.O.S (alltså smör, ost och sill) görs med kavring och två sorters crème cheese fyllning som smaksätts med västerbottensost, snaps och örter. Man dekorerar den sedan med klassiska tillbehör som gräslök, matjessill i bitar och krämig gräddfil. Du kan göra den minst en dag i förväg, för den blir både godare och snyggare om den får ligga till sig i press.

Jag brukar göra den till midsommar, men eftersom sill är så sabla gott så kan man laga och bjuda på denna precis när som helst. Varför inte nu i helgen till exempel. Det blir en lite rolig och väldigt snygg förrätt, mitt bästa tips är att dricka öl och ta en snaps till. Varför inte någon av dessa godingar som jag provat i samband med att det snart är dags för oktoberfest. Du kan läsa mer om Oktoberfest på mitt sätt här!

  • Irlbacher Volksfestbier #12687
  • St Eriks Stadshus Lager Eko #84363
  • Spirit of Hven Landskrona Akvavit #34759


Randig smörgåstårta S.O.S

Det här behöver du:

12 - 15 skivor kavring (skär bort kanten)
En liten skvätt akvavit

Grön fyllning
50 gram smör (rumsvarmt)
100 gram creme cheese (rumsvarm)
200 gram riven Västerbottensost
några msk grönmögelost
en näve finhackad gräslök
en näve finhackad dill
en näve finhackad persilja
salt och svartpeppar från kvarnen

Vit fyllning
50 gram smör (rumsvarmt)
50 gram creme cheese (rumsvarm)
100 gram riven Västerbottensost
skvätt akvavit
salt och svartpeppar från kvarnen

Garnering
1 burk matjesfiléer
gräslöksblommor
tunt skivade rädisor
2 dl gräddfil

Gör så här:

Det här är lite överkurs men det gör att gräddfilen blir tjockare och det går lättare att spritsa de snyggt. Så börja med att hälla gräddfilen till garneringen i ett kaffefilter över en skål eller burk. Låt stå tills precis innan servering. Kolla gärna så att inte vaslsen rinner över.

Nu är det dags att röra ihop alla ingredienser till respektive fyllning. Ner med allt, rör runt och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan!

Plasta en avlång brödform, se till att plasten hänger rejält över kanten, du ska nämligen slå in tårtan med denna plast så den inte torkar ut. Skär bort kanterna på din kavring och lägg sedan några brödskivor tätt, tätt i botten på din brödform.

Bred på med hälften av den gröna fyllningen. Täck med kavrings skivor och bred sedan på den vita fyllningen. Lägg ytterligare lager brödskivor och sedan resten av den gröna fyllningen. Täck med brödskivor och vik till sist plastfolien över tårtan och placera något tungt ovanpå. T ex ett mjölkpaket eller dylikt. Låt tårtan stå i kylen i minst 6 timmar men helst över natten.

En stund innan servering vänder du upp tårtan på ett fat, tar bort plastfolien, snyggar till kanterna en smula och dekorerar till sist med matjessill i bitar, gräslöksblommor, tunt skivade rädisor och spritsade gräddfilslkuttar.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Mossan och farsan firar bröllopsdag i november.
next post
Har du sett Herr Kantarell?

You may also like

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt