Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Blinier med löjrom & smetana

by Anette Rosvall 2022/02/12
written by Anette Rosvall 2022/02/12
Skriv ut receptet
7,2K

Blinier är en förrätt som vi borde ge mer uppmärksamhet här hemma. Dessa små plättar eller bröd steks i smör och kan därefter toppas med en mängd olika godsaker. Är du i festartagen så hivar du på rysk kaviar eller llöjrom, kkänner du dig lite mer sparsam så är det minst lika gott med tångkaviar eller friterade kapris.

Blinier med löjrom & smetana

Det här behöver du:

1 ägg
0,5 dl mjölk
25 gram jäst
2 dl creme fraiche (obs! ej kylskåpskall)
0,5 dl vetemjöl
1,5 dl bovetemjöl
1 nypa salt
smör till stekning

Tillbehör
2 dl creme fraiche eller smetana
100 gram löjrom
ett knippe gräslök eller fint hackad rödlök
4 citronklyftor
svartpeppar

 

Gör så här:

Skilj äggulan från vitan. Värm mjölken fingervarm och smula ner jästen. Rör så att jästen löser sig i den ljumma mjölken, sedan rör du ner creme fraiche och de olika mjölsorterna samt salt och äggula. Vispa till en slät smet. Plasta smeten och låt den sedan jäsa i 45 minuter i rumstemperatur. När det börjar närma sig vispar du äggvitor till ett fast skum. Precis innan du ska börja steka dina blinier, vänder du ner äggviteskummet i den jästa smeten.

Stek blinierna i smör, servera dem sedan med rumstempad creme fraiche/smetana, en klick löjrom, fint hackad gräslök eller rödlök och en klyfta citron. Ett par varm med svartpepparkvarnen samt en dillvippa är pricken över i:et.

Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En härlig alla hjärtans dags meny som självklart går i kärlekens rosaröda färg.
Nästa inlägg
Storleken är inte allt, att fira med småflaskor är också kalas.

Du borde verkligen prova det här också!

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt