Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga tomater

by Anette Rosvall 2023/09/11
written by Anette Rosvall 2023/09/11
Skriv ut receptet
192

Att laga mat i ugnen i långpanna eller form är ett smart sätt att tjäna tid vare sid det gäller fest eller vardag. Den här lilla godingen kan du göra mindre eller större i en handvändning. Den fungerar samtidigt som egen vegetarisk rätt eller som tillbehör till både ött och fisk. Prova filopajen med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga tomater vad kan gå fel?

Filopaj med spenat, tomat, fetasot och vitlöksyoghurt

Portioner: 4

Det här behöver du:

2 gula lökar, fint hackade
6 vitlöksklyftor, fint hackade
400 gram bladspenat
250 gram filodeg
1 burk konserverade körsbärstomater (snåla inte här, utan köp en riktigt bra!)
2 msk balsamvinäger
1 nypa oregano
2 pkt fetaost
1 ägg
salt och svartpeppar från kvarnen
en skvätt olivolja

Vitlöksyoghurt
4 dl grekiskt, fet yoghurt
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk vitvinsvinäger
1 skvätt olivolja
salt och svartpeppar från kvarnen

Tomat- och linssallad
1 liten rödlök, finhackad
4 stycken tomater, i små bitar
en näve bladpersilja
1 burk (cirka 300 gram) konserverade röda linser, sköljda
1 citron, saft och zest
några nypor chiliflakes
4 msk olivolja

Dekorera gärna med färska körsbärstomater!

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Fräs den gula oh vita löken i oljan. Skölj och strimla spenaten och släng även ner den i pannan krydda med salt och peppar. När spenaten krympt och allt smakar härligt ställer du pannan åt sidan ett tag. Fram med en ugnsform och smörj den med olja.

Häll körsbärstomaterna i en liten kastrull och värm upp dem tillsammans med salt, peppar, oregano och lite balsamvinäger.

Lägg i ett ark filodeg i botten på formen, pensla med olja och lägg ytterligare ett innan du lägger i ett lager spenatröra, på med ytterligare två lager filodeg, pensla med olja i mellan innan du lägger till ett lager tomatröra. Ovanpå tomaterna smular du ett halvt paket fetaost. Fortsätt så till alla fyllningar är slut. Obs! spar en halv feta till slutet. För på toppen ska det ligga ett lager med filodeg som du penslar med ett uppvispat ägg och sedan strör det sista av osten över. Garnera gärna med ett gäng färska körsbärstomater och sedan ska hela härligheten in i ugnen i cirka 20 minuter.

Under tiden fixar du salladen och yoghurtsåsen. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt tills maten är klar att servera. Salladen gör du lika dant med det vill säga blanda ihop alltsammans. Glöm ej att smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen.

Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Goda vita vintips till höstens rätter och en bakad blomkål som inte går av för hackor.
Nästa inlägg
3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås, stek, svensk husman eller asiatiska rätter.

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt