Vänner var på väg in på middag, i mitt kylskåp låg en halv gravad lax, lite grönkål samt potatis från julen och skräpade. Win win tänkte jag och slängde ihop en laxpudding. Ärtorna som serverades till fick dansa runt med en syrlig senapsvinegrätt för att balansera laxpuddingens mjuka smaker. Alltsammans var väldans gott och uppskattat. För vet du! festmat behöver inte kosta skjortan!
Bourgogne Aligoté Clotilde Davenne 51929Picpoul de Pinet Villa Blanche 2588Champagne Philippe Gonet BS 58488Primo Bianco Mesa 2575
Anette laxpudding på gravad lax
Portioner:6
Det här behöver du:
cirka 1 kg kokt potatis i skivor
cirka 200 gram grönkål
1 stor gul lök i skivor
4 ägg
4 dl grädde
salt och svartpeppar från kvarnen
Servera med
ett knippe dill
smält, brynt smör
Gör så här:
Om du inte använder kokt potatis så börja med att skära den i skivor och koka den i cirka 10 minuter. Den ska fortfarande ha motstånd kvar. Skiva grönkål och lök tunt, värm en skvätt olja i en stekpanna och vänd runt kål och lök tills de är mjuka och medgörliga utan att de får färg. Vispa ihop ägg och grädde med en gaffel, smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i tunna skivor.
Nu tar du fram en ugnsform och börjar med potatisskivor i botten, på med lax och sedan kål och lök. Fortsätt så och se till att det översta lagret är potatis. Häll äggstanningen över alltsammans och skjuts in i ugnen - 200 grader i cirka 30 minuter, eller tills äggstanningen stannat av. Dekorera med finhackad dill och servera med skirat smör och gröna små ärtor.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!