Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Stellagalan och Grön matcha!

by Anette Rosvall 2019/01/24
written by Anette Rosvall 2019/01/24
Skriv ut receptet
umesho, anetter rosvall, dessert, tårta, machate
2,7K

Nu är det inte långt kvar innan årets Stellagalan går av stapeln. Vi är ett gäng som jobbar som galningar för att få ihop alla trådar till ett glittrigt, väckert och inspirerande täcke. För att få lite extra energi tänkte jag bjuda på en tårta. En mörk tung chokladkaka med umesho i smeten, grön matchamousse och -ganache.

Till Chokladkakan med umesho, grön matchamousse och vit chokladganache en kaka med en lite vuxnare smak. Som inte är för söt, utan har en tydlig ton av choklad och en liten skön beska från det gröna teet. Till denna skapelse dricker jag gärna ett glas japanskt plommon vin. På Systembolaget ligger de flesta varianterna i beställningssortimentet men denna lilla goding finns i många butiker så varför inte prova Takasago Umeshu till din kaka.

Chokladkaka med umesho, grön matchamousse och -ganache.

Det här behöver du:

Chokladbottnar med plommon och umechu
225 gram rumstempererat smör
4,5 dl strösocker
4 ägg, rumstempererade
150 gram chokladknappar eller lika mycket finhackad choklad
1 dl grädde, rumstempererad
2 dl fast plommonmarmelad
6 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
2 krm salt
0,25 dl Umechu

Matcha mousse
5 gelantinblad i kallt vatten
1,5 + 4,5 dl vispgrädde
2 msk matcha grönt tepulver
4 dl florsocker

Matcha- och vitchokladganache
1,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 msk grönt tepulver

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader och smöra sedan två springformar (20 cm i diameter) och lägg ett papper i botten på var och en. Vispa smör och socker fluffigt, ner med ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan dem. När du har en fin slät fluffig smet så är det dags att hälla i resten av ingredienserna. Men gör det försiktigt för det är luften i den fluffiga smeten som gör bottnarna höga. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem med en spatel i omgångar med övriga ingredienser.

När allt är ordentligt blandat, delar du upp smeten i den smorda formen och låter bottnarna gå i 15-20 minuter i ugnen. Kakan skall vara fast men inte torr när den är färdig. Ta ut dem och fukta med umecho, låt bottnarna svalna helt innan du lägger ihop dem med moussen.

Moussen gör du på detta vis: Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ut tepulvret med 2 msk grädde, häll ner den gröna grädden i resterande och koka sedan upp. Vispa sedan ner bladen och ställ in i kylen cirka 15 minuter, eller tills det blir rumstempererat och häll sedan ner det gröna i den 4,5 dl grädde plus florsocker och vispa tills du har en fluffig mousse. Plasta nu insidan av en springform noggrant , lägg sedan en av bottnarna längst ner, fyll på med moussen och lägg den andra bottnen som lock. Plasta in hela härligheten och ställ i kylen i 4 timmar.

När kakan har stannat är det dags för att hälla över ganachen. Hacka den vita chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden tillsammans med tepulvret, häll den varma grädden över chokladen, vispa tills allt är smält. Häll ganachen över kakan och ställ den sedan kallt över natten. Innan servering dekorera med glitter, blommor och blad, servera med ett glas Umesho!


0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Man ser ned på smörgåstårtan.
Nästa inlägg
Bot, bättring & dryck!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!