Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Man ser ned på smörgåstårtan.

by Anette Rosvall 2019/01/17
written by Anette Rosvall 2019/01/17
Anette Rosvall, smorgastarta, smörgåstårta, recepie, recept,
2,8K

Varför det? undrade jag när häromdagen gjorde smörgåstårta till ett dop. Själv tycker jag att smörgåstårta är den mest optimala partyrätten. Den är lätt att förbereda, det är massor av godsaker i den, den är vacker att titta på och det passar finfint att dricka bubbel till.

Det blir godast om man fyller den minst en dag i förväg för att dekorera den samma dag på morgonen. Det här receptet har jag och Emma fått utav en av våra grannar Roffe. Den innehåller bara räkor (eller de skaldjur som du vill använda)

Någon timma innan du skall servera får du göra det skojigaste. Dekorera! Jag älskar att dekorera alla sorters tårtor, och använder färska blommor, örter och band. När det gäller smörgåstårtor är det ju juste om man får en liten aning om vad som är i tårtan genom att kika på garneringen. Här har jag använt svart och orange kaviar, citronskivor och oliver. Salladsbladen lägger jag runtom och knyter en rosett med ett ljusblått sidenband. Här är receptet, direkt från Roffe här i Norrviken, all cred till honom!

Roffes smörgåstårta

Det här behöver du:

"Mathe´matique du sein gateau" Detta behöver du till en tårta som ger ca 10 bitar

8 st skivor landgångsbröd

Fyllning 1
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 msk finhackad purjolök
1 dl finhackad gurka
2 msk orökt kaviar
2 msk klippt dill

Fyllning 2
1,5 dl grädde
0,5 dl creme fraiche
2 hg oskalade ”Stockholms rekor”
2 st avocados
2 msk finhackad lök

 

 

 

Gör så här:

Blanda ihop hela skiten, å snåla inte med nått. Allt ska va med, me råge å lite till. Tillsätt peppar och smaka av. Ha i mer kaviar/dill/peppar ev. salt, allt efter egen smak. Det som blir kvar efter du provsmakat sätter du in i kylskåpet.

Om ni inte förstod det så skala ”rekorna” och löken innan ni hackar den fint, löken hackas extra fint. Blanda ihop det med den lätt vispade grädden och tillsätt creme fraichen.

Pressa ner citronsaft, nymald peppar, ev. lite salt, blanda och smaka av. Ös ner mer efter eget tycke å smak. Vänd sen lite försiktigt ner de finhackade avocadobitarna (ganska pyttesmå bitar). Om jag får säga det själv så är den här fyllningen inte så god, just nu. Men den blir gudomligt god när den ligger i hoppressad mellan bröna och smågosar med fyllning 1, så snåla inte här heller, gärna lite extra av allt, både lite här å där, tillsätt mer grädde och creme fraiche om smeten inte är ”ganska ” lös.

Sätt i hop tårtan så här. Lägg ut 2 st. brödskivor tätt samman och bred ut fyllning 1. På med 2 nya brödskivor och smeta ut hälften av fyllning 2 Två nya skivor och resten av fyllning 2. Lägg sedan de sista skivorna överst (svårt att få in dom nån annanstans), slå in allt i gladpack å skjuts in i kylskåpet, minst över natten.

Till garneringen: Blanda majonnäs och creme fraiche (som vanligt, smaka av och ha mer efter egen smak, själv tycker jag det ska smaka gott), det ska va ett tunt lager över hela tårtan.

Nu till det roliga, Garneringen. Här kan du förstöra allt, ha på ägg då om du vill, men vem vill ha en bit med bara kokta ägg, eller bara tomat ??? blääää inte jag, skit i det.

Ha på räkor, kräftstjärtar, lax, svart kaviar (rysk om deg inte e problem) , pilla ner en å annan citron på högkant, det kan va gott och lite gurkskivor på sidan, dill kvistar på toppen för syns skull, de e så vi vill ha den.

Räkna Rätt å Lycka Till.

Dryckes tips enligt Roffe!  Ett riktigt gott vatten är inte alls dumt till den här, eller en väl kyld Chardonnay från syd Italien. För denna tårta skall ätas på sommaren i goda vänners lag, massor av vänner, helst i skärgårdsmiljö, absolut bäst vore nog på ön ”arslet”, för den som hittar dit (de gör jag). Själv föredrar jag och min underbara fru ett tungt rödvin, det går också, ja lovar. Men ett säkert tips om man ätit för mycket av denna tårta och magen känns lite svullen (vilket den förvisso gör för jämnan) så ta en slurk grappa, det lättar upp både tarm å sinne.

/Chef de la gouverne de direction"

 

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
bubbelmidsommarmaträkorroligt receptsmörgåstårtatant
11 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Artikel om Engelskt bubbel!
next post
Stellagalan och Grön matcha!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

11 comments

Annica 2012/06/12 - 08:11

Hej! Jag vet att detta kanske inte är rätt ställe men jag skulle vilja på ngt sätt komma i kontakt med Emma Hamberg & fråga henne vart hon köpt dem fina omlottklänningarna hon hade på sig i reseprogrammet i Svt då hon var på Franska Rivieran….Såg att ni pausat bloggande på Amelia så jag följde dej hit…:-) Hoppas jag kan få ett svar!
Tack på förhand!

Anette Rosvall 2012/06/12 - 08:21

Hej Annica!
Det går så bra och jag är glad att du följer mig hit. Emmas klänningar i just det programmet kommer ifrån NoaNoas sommarkollektion från förra året. Det finns lite liknande klänningar i år också så gå och botanisera. Häpp!
Anette (och Emma lite på ett hörn så klart)

Annica 2012/06/13 - 08:30

Tack snälla för att ni tog er tid!
Man kan ju undra varför jag skrev kommentaren under just en smarrig smörgåstårta….:-)
Häpphäpp 😉

Klara 2012/07/03 - 20:58

e5e5h, se5 gott det se5g ut! sv: men de5 har ni det riktigt bra e4nde5 ju! emtinsad pe5 kve4llarna och inte allt ff6r tidiga morn’ar heller =) hur gammal e4r eran lille?

Anette Rosvall 2012/07/04 - 06:32

Hejhej, Åke är inte så liten längre, han är 12 och har 43 i skostorlek ;D

Anna 2013/06/17 - 02:50

Hej!

Kan man få översätta det här receptet till engelska på mitt blogg?

Tack!

Anette Rosvall 2013/06/17 - 08:36

Hej Anna! Ja! Det är klart att du får, bara du berättar var du har hittat receptet, alltså länk till mig. Bilden finns på Pinterest och har fått många ”pinnar” så det vore skoj att kunna visa receptet också. 😀 Lycka till!

Anette Rosvall 2013/07/16 - 16:49

Halloj! Om du vill kan du hänvisa till mitt engelska recept på smörgåstårta. Finns här http://anetterosvall.se/2013/07/18/smorgastarta-in-english/

Heather 2013/06/26 - 02:54

Would it be possible to get an English translation of your recipe. I linked to it from David Lebovitz’s smorgastrada post.

Anette Rosvall 2013/06/26 - 07:49

I´m working on having my recipies translated to english. But until thats taken care of, I can send the Smorgastarta by mail if you like.

BTW what an honour that my recepie is on David L´s site. I have to check that out! Tnxs for that information!

Anette Rosvall 2013/07/16 - 16:48

Hello Heather! Have translated the recepie for Smorgastarta into english, you´ll find it right here http://anetterosvall.se/2013/07/18/smorgastarta-in-english/
Hope you´ll enjoy. It would be really nice if you would tell me if and when you try it someday.

Anette

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt