Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Saft på allt man kan tänka sig.

by Anette Rosvall 2020/06/07
written by Anette Rosvall 2020/06/07
Skriv ut receptet
fläder, citron, nowaste, marmelad, recept
6,7K

I år har jag gjort saft, ja eller dricka då på ros, rabarber, syren, jordgubbar, ingefära och nu äntligen har jag fått tummen ur och gjort fläderdricka. Jag tror att det är en av sommarens godaste drickor. Förra året gjorde jag fläderchampagne och det var helt galet gott och festligt. Var lite orolig och trodde att jag var sent ute. Men på grannens tomt växte stod massor av fina fläderbuskar i blom. Ni vet väl att om man är lite sent ute kan man vänta tills flädern har fått bär istället. Och få en väldigt tjusig mörkt lila, nästan kolsvart saft.

Det är helt fantastiskt att kunna plocka saker ifrån sin trädgård, blanda det med lite socker, citron och så vips så har man något ätbart. Vilken är ditt bästa recept med trädgårdsplock?

För att ingenting skall gå till spillo så skall jag göra marmelad av citronerna som har fått ligga och gosa till sig i saften. Det blir citronmarmelad med flädersmak. Vad tror ni om det, jättegott tror jag!

 

Flädersaft

Det här behöver du:

40 blomklasar av äkta fläder (Sambucus nigra)
4 stora citroner
2 liter vatten
2 kilo socker
50 g citronsyra

 

Gör så här:

Lägg blomklasarna i en hink eller en syltgryta som är stor nog att rymma minst fem liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor och lägg ned dem i hinken/kastrullen tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet, ner socker, citronsyra och rör tills sockret har löst sig. Häll den heta vätskan över fläder och citron, täck med lock och låt saften stå svalt 3-4 dagar.

När det är klart så silar du av saften och häller upp den i behållare som kan frysas. Den saft som man inte ska använda inom den närmaste tiden håller sig bäst i frysen.

drickafläderfrysagottplastförpackningarsafttipsträdgården
4 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ingen sommar utan jordgubbstårta.
Nästa inlägg
Rosvallskans restflädercitronmarmelad

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

4 comments

sofie mumsfillibaba 2012/07/05 - 09:25

Jag har också gjort flädersaft idag. First time ever!!

Anette Rosvall 2012/07/05 - 09:43

Det är jättegott! Prova med att häll bubbelvatten i och så massor av is. Supergott och svalkande!

Sofie Nilsson 2012/07/06 - 08:49

Hej Anette! Jag hoppas verkligen du vill hjälpa mig med en sak här! Jag har precis köpt det bästa från magnolia bakery, och jag provade göra en fantastiskt god tårtbotten och så skulle jag göra creamy vanilla frosting till, följde recepten och den såg så fin ut men i slutet på vispningen när mjölkblandningen kommit i började den skära sig lite, men satte in den 15 minuter i kylen och när jag tog ut den så dröjde det 1 minut innan den skar sig och blev väldigt lös, blev så besviken! Och undrar om du vet vad jag gjorde? Det jag upptäckte efteråt var att jag tagit istället för 4 3/4 dl mjölk i blandningen tog jag 4 och 1 3/4 dl mjölk, kan detta vara orsaken???? Snälla hjälp mig för det känns för jävligt efter allt jobb och ingredienser . Med vänlig hälsning, Sofie

Anette Rosvall 2012/07/07 - 11:07

Jag förstår det är aldrig roligt när det går åt pipsvängen! Att den blev lös beror nog på att du tog lite för mycket mjölk. Att den skar sig beror nog på att ingredienserna inte hade samma temperatur. Att smöret var för kallt och inte ordenligt vispat innan du blandade ned de andra ingredienserna.

Innan du gör det igen, var noga med att läsa ”tips och trix” i början av boken. Där står det saker som är viktiga för att få ett toppen resultat. För att det skall bli bra igen borde du kunna vispa ned mera siktat florsocker, vispa, vispa och vispa. hoppas det går bra!!!!!
Lycka till!
A

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!