Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Nu börjar tiden för det stora samlandet.

by Anette Rosvall 2020/07/11
written by Anette Rosvall 2020/07/11
Skriv ut receptet
4,8K

Nu börjar det bli dags att rensa frysen på bär som ligger och skräpar. Nya skatter är snart på väg in. Min rabarber är redan ganska höga och jag skall börja lägga in paj-vänliga bitar i plastbyttor. Kirskålen och nässlorna skall blancheras och frysas till till vintern. Jag älskar att samla in det som finns i naturen. Självklart är det godast att äta bären, frukten och grönsakerna färska men när det finns som mest och de är prisvärda då passar jag på att frysa i. För då finns det alltid möjlighet att få nykokad sylt och marmelad till ostbrickan i november när livet är som tristast.

Det är gott med omväxling och jag brukar krydda upp sylten med lite olika saker, som citronskal, vaniljstång, kardemumma, kanelstång, portvin eller sherry. Den här sylten är kryddad med lite rökig whisky. Det rökiga gör att det bara behövs bara en liten skvätt för att få en skön karaktär på sylten. Som efter det passar kanon till vitmögelostar t ex chevre.

Ardbeg Uigeadail #10407
Mackmyra Svensk Rök/Amerikansk Ek #82129
Seven Stars No.7 Alkaid #40396

Rökig blåbärssylt

Det här behöver du:

Rökig blåbärssylt
1 kg blåbär
7 hg – 1 kg syltsocker
1 tsk kanel
1 krm mald muskot
2 muskotblommor
en skvätt Aardbergs whisky

 

Gör så här:

Rensa bären och varva sedan bär, socker och kryddor i en kastrull. Låt bären stå i någon timma för att safta av sig. Hetta upp långsamt. Och låt det koka i ca 10 minuter, tills bären sjunker och sockret smält. Skumma noggrant och häll upp i rena glasburkar. Den här sylten smakar lite rökigt och passar både som marmelad till ostbrickan och till amerikanska pannkakor.

bärblåbärfruktfrysakokakonserverasäsongsylt
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Tian med säsongens grönsaker
Nästa inlägg
Sylta, safta och marmelada på semestern.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

2 comments

Persilja 2013/06/02 - 22:26

Nu blev jag nyfiken på hur man tillreder kirskål. Har du nåt bra recept och till vad. Jag har ju trädgården full av dessa vackra ogräs! 🙂

Anette Rosvall 2013/06/03 - 14:05

Halloj P! Jag tror bestämt att jag kommer ihåg att du har vår Husmoderskalender?! För i den finns både recept på ogräspaj, och på nässelpesto, som du lätt som en plätt gör om till kirskålspesto. Det påminner litegranna om ruccola i smaken. Om du inte har boken så finns båda recepten här på bloggen.

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!