Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Nu vankas det oktoberfest!

by Anette Rosvall 2020/10/01
written by Anette Rosvall 2020/10/01
1,2K

Min söta vän Maja packar i vanliga fall packar sin drindl och drar med sin man till Tyskland varje år för att fira Oktoberfesten. I år är ju allt en smula annorlunda men vem säger att man inte kan fira ändå. På med joddlardräkterna, skinnshorts och små korta klänningar. Leta fram en skön umpa-umpa spellista på Spotify och köp hem några goda öl. Sedan är det ju nästan som en riktig Oktoberfest. Som faktiskt ändå är lite konstig, för den firas ju i slutet av september.

Nåväl mina bästa tips till en redig oktoberfest var den än firas är att lägga vantarna på en lite mörkare öl. Den traditionella varianten heter Märtzen och mörkare och fylligare än vanliga lager. Det finns lite småskaliga varianter runt om vårt avlånga land så fråga er fram. Jag tänker köpa den som göra i närheten av mig. Så dagens öl tips blir RNB Oktoberfest #34982 för 25 riksdaler den smakar mörkt mjukt bröd, apelsin och nästan lite marmeladgodis och det kan man ju bara bli glad av.

Till festen kan man ju gärna festa på en långsamt bakad fläsksida med surkål och äpple. Du hittar receptet här!

Långsamt bakad fläsksida

Det här behöver du:

800 gram rimmad fläsksida med svålen kvar
3 st äpplen i klyftor
3 stora gula lökar i bitar
1 dl ljust öl, eller
äppeljuice
en kruka timjan
svartpeppar
 

Gör så här:

Klipp till ett bakplåtspapper så att det täcker botten på din järngryta, lägg det där. Skär fina rutor i fettet på ditt fläsksida och lägg sedan köttet med fettet uppåt. Lägg äpplen och lök runtom, strö peppar och timjan runtom och häll på vätskan. Lägg på locket och låt köttet gå i ugnen på 100 grader i ca 4-5 timmar.
Titta till under locket då och då och fyll på med vätska om det börjar bli torrt i botten. Köttet är klart när det nästan faller isär, men då har du några saker kvar att göra. Tag upp det och lägg det i press. Du lägger alltså köttbiten med t ex ett lock och en mortel över sig. Det kan du göra medan du gör tillbehören. Jag
tycker att du skall prova surkål, rotmos och smörstekta äpplen till det här goda, mjälla fläsket.
 
När dina tillbehör är klara lägger du köttet på en skärbräda och skär det i tunna skivor, lägg det snabbt i en väldigt het stekpanna, eller en perfekt glödanade kol och fräs en yta på det. Servera med tillbehören och en riktigt stark senap.
Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
mustig lammgryta
next post
Nose to Tail, hantverkskunnande och matpassion.

You may also like

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt