Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Nu vankas det oktoberfest!

by Anette Rosvall 2020/10/01
written by Anette Rosvall 2020/10/01
Skriv ut receptet
2,1K

Min söta vän Maja packar i vanliga fall packar sin drindl och drar med sin man till Tyskland varje år för att fira Oktoberfesten. I år är ju allt en smula annorlunda men vem säger att man inte kan fira ändå. På med joddlardräkterna, skinnshorts och små korta klänningar. Leta fram en skön umpa-umpa spellista på Spotify och köp hem några goda öl. Sedan är det ju nästan som en riktig Oktoberfest. Som faktiskt ändå är lite konstig, för den firas ju i slutet av september.

Nåväl mina bästa tips till en redig oktoberfest var den än firas är att lägga vantarna på en lite mörkare öl. Den traditionella varianten heter Märtzen och mörkare och fylligare än vanliga lager. Det finns lite småskaliga varianter runt om vårt avlånga land så fråga er fram. Jag tänker köpa den som göra i närheten av mig. Så dagens öl tips blir RNB Oktoberfest #34982 för 25 riksdaler den smakar mörkt mjukt bröd, apelsin och nästan lite marmeladgodis och det kan man ju bara bli glad av.

Till festen kan man ju gärna festa på en långsamt bakad fläsksida med surkål och äpple. Du hittar receptet här!

Långsamt bakad fläsksida

Det här behöver du:

800 gram rimmad fläsksida med svålen kvar
3 st äpplen i klyftor
3 stora gula lökar i bitar
1 dl ljust öl, eller
äppeljuice
en kruka timjan
svartpeppar
 

Gör så här:

Klipp till ett bakplåtspapper så att det täcker botten på din järngryta, lägg det där. Skär fina rutor i fettet på ditt fläsksida och lägg sedan köttet med fettet uppåt. Lägg äpplen och lök runtom, strö peppar och timjan runtom och häll på vätskan. Lägg på locket och låt köttet gå i ugnen på 100 grader i ca 4-5 timmar.
Titta till under locket då och då och fyll på med vätska om det börjar bli torrt i botten. Köttet är klart när det nästan faller isär, men då har du några saker kvar att göra. Tag upp det och lägg det i press. Du lägger alltså köttbiten med t ex ett lock och en mortel över sig. Det kan du göra medan du gör tillbehören. Jag
tycker att du skall prova surkål, rotmos och smörstekta äpplen till det här goda, mjälla fläsket.
 
När dina tillbehör är klara lägger du köttet på en skärbräda och skär det i tunna skivor, lägg det snabbt i en väldigt het stekpanna, eller en perfekt glödanade kol och fräs en yta på det. Servera med tillbehören och en riktigt stark senap.
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
mustig lammgryta
Nästa inlägg
Nose to Tail, hantverkskunnande och matpassion.

Du borde verkligen prova det här också!

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Vit sparris på skinka med spenat och parmesan!

2025/06/09

Picknick-tider stundar! Vad packar du i korgen?

2025/05/28

Getost en favorit till Sauvignon Blanc!

2025/05/21

Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått...

2025/05/13

Chateau Cardboarddeaux eller boxvin – mina bästa tips!

2025/05/01

Lyxig fisk – Hälleflundra med baconmarmelad

2025/04/29

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!