Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

mustig lammgryta

by Anette Rosvall 2020/09/29
written by Anette Rosvall 2020/09/29
Skriv ut receptet
3,2K

På den här höstiga härliga bilden ser du en mustig marockansk lammtagine. Den serveras med med pärlcouscous, tabouli samt en liten skvätt yoghurt. Bilden är från ett jobb som jag gjorde till en av våra vinimportörer. Flaskan på bilden är deras men jag tänkte tipsa om ytterligare några viner som jag tycker passar till den här typen av mat.

Barolo Tortoniano Michele Chiarlo #79442
Château Bouscassé #2204
Seghesio #22562
Domaine du Clos de Sixte #73101

Lammtagine med pärlcouscous och tabouli

Portioner: 4

Det här behöver du:

2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
600 gram benfritt lammkött
en klick smör
en skvätt
1 pkt saffran
1 kryddmått kanel
1 ½ msk malda korianderfrön
1 tsk mortlad grön kardemumma
3 tsk harissapasta
1 ½ –2 tsk salt
150 g torkade aprikoser
1 dl russin
1 liter buljong
6 msk tomatpuré
3 dl pärlcouscous
svartpeppar från kvarnen

Tabouli
1 stor knippe bladpersilja
3 st färska och urkärnade tomater
2-3 gula lökar fint hackade
1 dl fint hackad färsk mynta
2 citroner
0,5 dl olivolja
salt

Till servering:
tabouli
yoghurt

Gör så här:

Hacka bladpersilja, tomat, silverlök och mynta fint. Blanda alla ingredienser med saften och skalet från citronerna och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar. Servera grytan i en djup tallrik, toppa med tabouli, en klick yoghurt och gärna ljust bröd.

Skala och hacka lök och vitlök grovt, och skär sedan köttet i 2 cm stora tärningar. Börja med att värma kryddorna i en torr stekpanna. När det doftar underbart och kryddorna har fått lite yta drar du den från värmen. Ta nu fram din stora järngryta och häll ner en skvätt olja och en klick smör som du låter bli varmt. Bryn köttet i omgångar och sedan även lök och vitlök så de blir mjuka och följsamma. Ner med kryddor, lök, vitlök och resten av ingredienserna smaksätt och låt sedan gå i ugnen i 150 i 2 timmar, eller tills köttet är färdigt. (det skall vara mört och falla isär) Tillsätt under tiden mer vätska om det behövs. Krydda med rikligt med svartpeppar och toppa med hackad persilja.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sommarminnen och beställningssortimentet!
Nästa inlägg
Nu vankas det oktoberfest!

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!