Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

You can’t belive it’s kladdkaka!

by Anette Rosvall 2020/11/11
written by Anette Rosvall 2020/11/11
Skriv ut receptet
2,K

Nej just det det här känns inte som ett recept på kladdkaka. Det känns mer som … en hel middag. Bärs, bacon, ost och timjan. Men precis som med allt annat i livet gäller det att stoppa upp alla förutfattade meningar där de hör hemma, öppna sinnena och prova något nytt. Vågar du det kommer du att få dig en alldeles ypperlig kladdkakeupplevelse!

You can’t belive it’s kladdkaka!

Det här behöver du:

250 g smör
2 ½ dl Guinness (eller motsvarande riktigt mörk öl)
1 dl kakao
3 ägg (lätt vispade)
500 g muscovadosocker
1 ½ dl crème fraiche
 6 dl mjöl

Strössel
2 skivor bacon
några matskedar lönnsirap
finhackad timjan

Topping
1 dl grädde
några kvistar timjan
300 g philadelfiaost blandat med kakao
50 g rumsvarmt smör
2–4 dl siktat florsocker
  

Gör så här:

Det är smidigast om du börjar med att förbereda baconströsslet. Pensla baconskivorna med lönnsirap, lägg dem på ett bakplåtspapper och stoppa in dem i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Var försiktig så att de inte blir för brända. Ta ut skivorna och låt dem torka och svalna på ett hushållspapper medan du sätter i gång med själva kakan.

Smält smöret och häll i sockret, ölen och kakaon. Rör om och låt svalna! Blanda ner de vispade äggen, socker och crème fraiche. Sikta i mjölet och blanda ihop hela konkarongen till en jämn smet. Fyll en väl smord och bröad springform och låt kakan stå cirka 30–40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Var noga med att se till att kakan inte är genomgräddad – den skall vara lite lös i mitten när du tar ut den ur ugnen. Medan kakan svalnar gör du i ordning toppingen.

Koka upp grädden med timjankvistarna. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt grädden svalna medan du vispar philadelfiaosten och kakaon fluffig med elvispen. Sila bort timjankvistarna från den ljumna grädden och häll den och smöret i bunken med philadelfiaosten. Vispa ner florsockret tills toppingen känns som hårt vispad grädde. Klicka ner den i en sprits och lägg den i kylen.
 
När toppingen har svalnat och blivit lagom fast är det bara att sätta i gång med att spritsa din kaka i takt med humörsvängningarna. Toppa toppingen med små, små bitar bacon och finhackad timjan. Klart!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Gâteau jardinier eller på svenska Trädgårdsmästarens mumsiga kladdkaka.
Nästa inlägg
Lasse Lemons läckra kladdiga lakritskaka

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!