Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

You can’t belive it’s kladdkaka!

by Anette Rosvall 2020/11/11
written by Anette Rosvall 2020/11/11
1,1K

Nej just det det här känns inte som ett recept på kladdkaka. Det känns mer som … en hel middag. Bärs, bacon, ost och timjan. Men precis som med allt annat i livet gäller det att stoppa upp alla förutfattade meningar där de hör hemma, öppna sinnena och prova något nytt. Vågar du det kommer du att få dig en alldeles ypperlig kladdkakeupplevelse!

You can’t belive it’s kladdkaka!

Det här behöver du:

250 g smör
2 ½ dl Guinness (eller motsvarande riktigt mörk öl)
1 dl kakao
3 ägg (lätt vispade)
500 g muscovadosocker
1 ½ dl crème fraiche
 6 dl mjöl

Strössel
2 skivor bacon
några matskedar lönnsirap
finhackad timjan

Topping
1 dl grädde
några kvistar timjan
300 g philadelfiaost blandat med kakao
50 g rumsvarmt smör
2–4 dl siktat florsocker
  

Gör så här:

Det är smidigast om du börjar med att förbereda baconströsslet. Pensla baconskivorna med lönnsirap, lägg dem på ett bakplåtspapper och stoppa in dem i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Var försiktig så att de inte blir för brända. Ta ut skivorna och låt dem torka och svalna på ett hushållspapper medan du sätter i gång med själva kakan.

Smält smöret och häll i sockret, ölen och kakaon. Rör om och låt svalna! Blanda ner de vispade äggen, socker och crème fraiche. Sikta i mjölet och blanda ihop hela konkarongen till en jämn smet. Fyll en väl smord och bröad springform och låt kakan stå cirka 30–40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Var noga med att se till att kakan inte är genomgräddad – den skall vara lite lös i mitten när du tar ut den ur ugnen. Medan kakan svalnar gör du i ordning toppingen.

Koka upp grädden med timjankvistarna. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt grädden svalna medan du vispar philadelfiaosten och kakaon fluffig med elvispen. Sila bort timjankvistarna från den ljumna grädden och häll den och smöret i bunken med philadelfiaosten. Vispa ner florsockret tills toppingen känns som hårt vispad grädde. Klicka ner den i en sprits och lägg den i kylen.
 
När toppingen har svalnat och blivit lagom fast är det bara att sätta i gång med att spritsa din kaka i takt med humörsvängningarna. Toppa toppingen med små, små bitar bacon och finhackad timjan. Klart!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Gâteau jardinier eller på svenska Trädgårdsmästarens mumsiga kladdkaka.
next post
Lasse Lemons läckra kladdiga lakritskaka

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt