Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Äter du vegetariskt på måndagar? Prova då denna polenta med svamp.

by Anette Rosvall 2021/02/15
written by Anette Rosvall 2021/02/15
Skriv ut receptet
1,7K

Man kan tro att polenta är en geggig smaklös röra. Men då har man inte smakat på min parmesanpiffade polenta med svamp, krutonger och tryffel. Det är en sidenlen röra med frasiga, smörstekta brödkrutonger, smarrig stekt svamp och extra piffad med ohemula mängder riven parmesan. Prova bara, du kommer att tacka mig efteråt!

Polentakräm med tryffeldoftande krutonger och svamp

Det här behöver du:

Polentakräm
4 dl Polentafrön
1 liter Buljong kyckling
2 dl Parmesanost, fint riven
2 dl Grädde, cirka
1 st Smör, en klick

Svampfräset
200 gram Svamp av valfri sort, jag använde ostronskivling
2 st Banancharlottenlök, finhackade
3 st Vitt bröd, torrt i skivor
3 st Vitlöksklyftor
1 st Sherryvinäger, en liten skvätt
1 skvätt tryffelolja
1 st Smör, en rejäl klick
salt och peppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med att koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt dem sedan puttra på svag värme i cirka 7 minuter. När det är som en gröt, kryddar du din polenta med smör, salt och peppar från kvarnen. Späder den till rätt konsistens med grädden och parmesanosten (det skall vara som en långsamt flytande gröt)

Tillbehören gör du så här:
Börja med brödkrutongerna, skär bort kanterna från brödet och skär det sedan i små, fina kuber. I med en skvätt olja, en rejäl klick smör i pannan, en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan. Låt sedan fettet smälta och tystna i pannan, ner med krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll sedan på en skvätt tryffelolja, lägg sedan upp dem på ett papper för att rinna av.
Nu över till svampen, rensa och skär den, vitlök och lök i lagom fina skivor. Torka ur din stekpanna ordentligt med papper i med en ny klick smör i pannan. Låt smöret tystna och lägg i lök, vitlök i små bitar och svamp, låt svampen vätska av sig, låt sedan vätskan torka in i svampen igen. Då stänger du av plattan, kryddar med en liten skvätt vinäger, en liten klick smör, salt och peppar och timjan (torkad eller färsk) Om du vill, så kan du göra små, små kuber av ganska hårt stekt sidfläsk och strö över.

Servera så här: Lägg upp en klick polentakräm på din tallrik, lägg svampröran över, strö även över parmesan och färsk timjan eller finhackad persilja. Om du har tillgång till färsk tryffel så är det vansinnigt gott till denna rätt.
Smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?
Nästa inlägg
Soppa på spenat eller grönkål

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!