Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

by Anette Rosvall 2021/02/08
written by Anette Rosvall 2021/02/08
Skriv ut receptet
1,5K

En riktigt semmelbonanza har jag fixat till och här är den första av de tre smarriga som jag gjort för att passa söta viner. Chokladsemlan är fylld med rostad och lite salt hasselnötsmassa och jag kan lova att den är vansinnigt god. Här nedanför hittar du receptet men även ett dryckestips!

Gérard BertrandRivesaltes Ambré #8381

Chokladsemla med rostad, salt hasselnötsmassa

Det här behöver du:

Bullar
150 gram smör
5 dl rumstempererad gräddmjölk
25 gram jäst
1,5 dl strösocker
1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
1 nypa salt
cirka 10-12 dl vetemjöl
1 dl kakao

1 ägg att pensla bullarna med

Rostad salt mandelmassa
4 dl hasselnötter skalade
1 dl hasselnötter rostade med skalet på
3 dl florsocker
1 dl äggvita
3 tsk nymald kardemumma
2 msk konjak
4 msk espressokaffe, starkt
några nypor flingsalt

Servera med vispad grädde och siktat florsocker

Gör så här:

Bullarna gör du så här:  smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.

Fyllningen gör du så här: Börja med att rosta 1 dl nötter med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterand genom att gnugga dem i en kökshanduk. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu nötterna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av nöthacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade nötterna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.

När du ska göra dina chokladsemlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med nötfyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Mat är kärlek prova en passionerat rosa sås till din torskrygg i vänliga veckan.
Nästa inlägg
Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt