En riktigt semmelbonanza har jag fixat till och här är den första av de tre smarriga som jag gjort för att passa söta viner. Chokladsemlan är fylld med rostad och lite salt hasselnötsmassa och jag kan lova att den är vansinnigt god. Här nedanför hittar du receptet men även ett dryckestips!
Gérard BertrandRivesaltes Ambré #8381
Chokladsemla med rostad, salt hasselnötsmassa
Det här behöver du:
Bullar
150 gram smör
5 dl rumstempererad gräddmjölk
25 gram jäst
1,5 dl strösocker
1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
1 nypa salt
cirka 10-12 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ägg att pensla bullarna med
Rostad salt mandelmassa
4 dl hasselnötter skalade
1 dl hasselnötter rostade med skalet på
3 dl florsocker
1 dl äggvita
3 tsk nymald kardemumma
2 msk konjak
4 msk espressokaffe, starkt
några nypor flingsalt
Servera med vispad grädde och siktat florsocker
Gör så här:
Bullarna gör du så här: smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.
Fyllningen gör du så här: Börja med att rosta 1 dl nötter med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterand genom att gnugga dem i en kökshanduk. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu nötterna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av nöthacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade nötterna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.
När du ska göra dina chokladsemlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med nötfyllning. Om den är lite för hård så späd den gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.