Du kanske inte orkar eller så har du varken lust eller tid med att hålla på med jäsdegar. Här kommer den optimala lösningen. Det här receptet är det bästa av två världar. Smak och doft av semla, tung bulle/kaka med mandel och kardemumma, toppad med fluffig grädde. Men kladdig som en kladdkaka! Kan det bli bättre frågar jag? Du kan kan ju bara prova och sedan bestämma själv. Dryckestipset en härlig Tawny från Dow´s!
Dow’s10 Year Tawny Port #8396
Semmelkladdkaka
Det här behöver du:
Kakan
150 gram brynt smör
200 gram mandelmassa
3 tsk malda kardemummakärnor
rivet skal från en apelsin
2 dl strösocker (gärna råsocker)
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
mandelmjöl till formen
Dekoration
3 dl vispgrädde
rostade mandelflagor
ev lite mald kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och smörj och bröda kanterna med mandelmjöl. Bryn smöret i en kastrull ställ det åt sidan medan du river mandelmassan. Vispa sedan ihop mandelmassa och smält smör med med apelsinskal, kardemumma och socker. Knäck ner ett ägg i taget i smeten och vispa ordentligt. Avsluta med att röra ner vetemjölet i smeten. Häll smeten i den bröade formen och baka sedan kakan mitt i ugnen i 20-22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten. Låt kakan svalna helt och låt den stå kallt. Precis innan servering dekorerar du med vispad grädde, rostade mandelflagor och lite fint mortlad kardemumma.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!