Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En norsk torsk i en amerikansk gryta – Skrei med ClamChowder

by Anette Rosvall 2022/02/22
written by Anette Rosvall 2022/02/22
Skriv ut receptet
3,2K

En norsk torsk i en amerikansk gryta. Det var en rätt jag tänkte tävla med för ett par år sedan i Norsk Sjömats tävling om en ny och spännande rätt med fisken skrei. Min familj jublade och stod i brygga när de åt rätten. God mix av sälta och syra, snyggt och lite modernt var utlåtandet. Men när jag visade bilden så skrek de att jag absolut inte kunde visa den där fula maträtten i en tävling. Så jag fick tävla med något annat, men nu har jag lagat igen, plåtat en ny bild, och då är ni kära bloggläsare som får första tjing på detta. En god snabb rimmad bit skrei som serveras på en s.k ClamChowder. Som är en amerikansk soppa, som jag i detta fall har gjort lite tjockare så det nästan känns som en risotto, fast med potatis. Clamchowder är i vanliga fall en amerikansk tjock soppa, nästan på gränsen till en gryta. Den kan vara antingen tomat- eller som i detta fall mjölkbaserad men den innehåller alltid någon sorts musslor, fisk och bacon!

Du måste prova!

Anettes Skrei med ClamChowder

Portioner: 4

Det här behöver du:

4 skivor bacon
en skvätt vatten
en skvätt musselspad (eller fiskbuljong)
1 hackad gul lök
2 finhackade selleristjälkar
1 liten röd paprika finhackad
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1-3 dl mjölk
1 stor riven bakpotatis
2 st lagerblad
3 stjälkar färsk timjan
salt och peppar

200 gram i fyra delar Skrei eller torskrygg
några rejäla nypor salt

Garnering

en knippe persilja
8-10 musslor
cirka 100 gram varmrökt lax
1-3 msk färskriven pepparrot

 

Gör så här:

Börja med att fräsa bacon, lök, potatis-rasp och selleri i en liten klick smör. Det ska inte bli brunt utan bara blir mjukt och följsamt. Häll av fettet och sedan på med musselspad (eller fiskbuljong) och vatten. Låt det bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt det koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse och soppan har blivit tjock. Det tar cirka 20 minuter. Om du tycker att soppan blivit för tjock så späd den med lite mjölk.

Smaka av med pepparrot, salt och peppar och servera sedan rykande het med laxbitar, musslor (antingen på burk, eller sådana du kokat själv) finhackad persilja och riven pepparrot.

Under tiden du kokar soppan, så förbereder du Skreijen. Du lägger dina fina ryggbitar på en ugnsplåt och saltar rejält över dem. Sätt sedan ugnen på 125 grader. Låt fisken rimma i 15 minuter. Ställ sedan in fisken i ugnen och låt den gå i 5-10 minuter beroende på hur tjocka bitarna är. Ta ut fisken och servera med ClamChowdern.

drickafredagsmysNorska sjömatsrådetSkreitävlingvinvin och mat
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Crema catalana
Nästa inlägg
Räkor och vin, radiosnack!

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!