Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Du måste prova att baka Monikas limpa!

by Anette Rosvall 2023/04/01
written by Anette Rosvall 2023/04/01
Skriv ut receptet
21,K

Det gjorde jag häromdagen och det är både enkelt och blir jättegott. Åke stod med brödkniven redo, bredde en rejält klick smör som smälte alldeles lagom innan han lyckligt mumsade i sig två skivor på raken. Receptet på Monikas limpa har jag fått av min mamma, Monika var hennes barndoms kompis och nära väninna. Jag är i princip uppvuxen på detta bröd. Skulle kanske till och med kunna trycka upp en T-shirt med texten Monikas limpa byggde denna kropp. För på samma sätt som nu var mackor min allra bästa mat även då. Så nu är det faktiskt så att även du måste prova att baka Monikas limpa. Här kommer receptet.

Monikas limpa (blir 4 stycken små)

Det här behöver du:

50 gram jäst
0,5 liter rumstempererat vatten
2 ägg
1 dl brun farin
1 msk salt
1 kg rågsikt (eller rågsikt blandat med vetemjöl)

Smaksätt gärna degen med anis och fänkål eller pomerans för en limpigare smak.

Gör så här:

Blanda jäst med vatten och socker tills det löst sig. Häll ner äggen, saltet och sedan mjöl i omgångar. Blanda degen tills du har en kladdig deg som går att dela i fyra lika stora delar. Forma den till limpor, lägg dem i en långpanna och låt dem jäsa i 1 timme under duk.

Du kan pensla limporna med lite sirap utblandat i vatten om du vill. Innan du bakar av dem i 185 grader i cirka 30 minuter. (Innertemperaturen på ett färdigt bröd skall vara cirka 98 grader)

2 comments 10 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang
Nästa inlägg
Pripps blå och ölkorv – för du behöver inte vara nervös när du ska bjuda på middag.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

2 comments

Frida 2023/04/01 - 10:36

Jag tror att även min kropp är byggd av denna limpa. I vårt hem kallades det dock ”farinbröd”. Mums!

Anette Rosvall 2023/04/02 - 10:10

Bra sätt att bygga en kropp! 😀

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!