Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Fiskgratäng med två såser!

by Anette Rosvall 2023/08/29
written by Anette Rosvall 2023/08/29
Skriv ut receptet
1,1K

Fiskgratäng med spritsad gratinerat mos och två såser kan vara både en lyxig vardagsrätt eller en smart festmåltid. Den går finfint att förbereda så varken du eller dina matgäster behöver vänta längre än den tid som gratängen ska stå i ugnen. Då kan du duka fint, skära en sallad eller bara njuta av det trevliga sällskapet du har vid bordet.

Fiskgratäng med två såser

Portioner: 6

Det här behöver du:

400 gram vit fisk som torsk eller sej
salt och peppar

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk tomatpure
en klick smör
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
4 msk fiskfond
2 msk sambal oelek
salt och peppar

Bechamelsås
4 msk smör
2,5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och svartpeppar
2 dl finriven parmesanost

Pommes duchesse
1 kg mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
rejält saltat vatten att koka i
4 msk smör
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar

Servera gärna med en fräsch grönsallad

Gör så här:

Börja med att koka potatisbitarna i rejält saltat vatten tills de är mjuka och medgörliga. Häll sedan av vattnet och vispa med övriga ingredienser till en fluffig puré. Ställ åt sidan medan du fixar resten.

Tomatsåsen gör du så här: fräs lök, vitlök och tomatpuré i en klick smör och häll sedan på resten av ingredienserna. Låt puttra och smaka av med salt och peppar.

Nu till bechamelen. Smält smöret, dra av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet, späd och vispa klumpfritt och ställ sedan kastrullen på låg värme och låt såsen få ett uppkok under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar och vispa sedan även ner osten.

Nu ska allt ner i en ugnsform. Lägg fisken i botten, spritsa potatis längst med kanten, häll på tomatsåsen först och till sist bechamelsåsen innan du dunkar in alltsammans i 220 grader i cirka 20-30 minuter.

Smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Är det dags för sommarens sista aperol?
Nästa inlägg
Har du sett Herr Kantarell?

Du borde verkligen prova det här också!

Hemgjorda gåvor som värmer: marmelad, inläggningar och tomatsås...

2025/11/17

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Hemgjorda gåvor som värmer: marmelad, inläggningar och tomatsås …

    2025/11/17
  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!