Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Fiskgratäng med två såser!

by Anette Rosvall 2023/08/29
written by Anette Rosvall 2023/08/29
Skriv ut receptet
188

Fiskgratäng med spritsad gratinerat mos och två såser kan vara både en lyxig vardagsrätt eller en smart festmåltid. Den går finfint att förbereda så varken du eller dina matgäster behöver vänta längre än den tid som gratängen ska stå i ugnen. Då kan du duka fint, skära en sallad eller bara njuta av det trevliga sällskapet du har vid bordet.

Fiskgratäng med två såser

Portioner: 6

Det här behöver du:

400 gram vit fisk som torsk eller sej
salt och peppar

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk tomatpure
en klick smör
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
4 msk fiskfond
2 msk sambal oelek
salt och peppar

Bechamelsås
4 msk smör
2,5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och svartpeppar
2 dl finriven parmesanost

Pommes duchesse
1 kg mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
rejält saltat vatten att koka i
4 msk smör
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar

Servera gärna med en fräsch grönsallad

Gör så här:

Börja med att koka potatisbitarna i rejält saltat vatten tills de är mjuka och medgörliga. Häll sedan av vattnet och vispa med övriga ingredienser till en fluffig puré. Ställ åt sidan medan du fixar resten.

Tomatsåsen gör du så här: fräs lök, vitlök och tomatpuré i en klick smör och häll sedan på resten av ingredienserna. Låt puttra och smaka av med salt och peppar.

Nu till bechamelen. Smält smöret, dra av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet, späd och vispa klumpfritt och ställ sedan kastrullen på låg värme och låt såsen få ett uppkok under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar och vispa sedan även ner osten.

Nu ska allt ner i en ugnsform. Lägg fisken i botten, spritsa potatis längst med kanten, häll på tomatsåsen först och till sist bechamelsåsen innan du dunkar in alltsammans i 220 grader i cirka 20-30 minuter.

Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Är det dags för sommarens sista aperol?
Nästa inlägg
Har du sett Herr Kantarell?

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt