Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vegetariska kåldolmar med god fyllning

by Anette Rosvall 2023/11/27
written by Anette Rosvall 2023/11/27
Skriv ut receptet
1,2K

Jag kallar dessa för Italienska vegetariska kåldolmar. Fyller dem med frasigt stekta rotsaker i säsong och så serverar jag dem med en mullig tomatsås, krämig risotto och pigg gremolata. Är det gott frågar kanske du och jag nästan jublar JAAAA! så prova vetja!

Italienska vegetariska kåldolmar med tomatsås och risotto

Portioner: 4

Det här behöver du:

300 kål av valfri sort
jag använda savoykål och rödkål

Fyllning
200 gram blandad svamp
3 dl gula svenska linser
1 finhackad zuccini
3 finhackade vitlöksklyftor
150 gram rotselleri
en liten knippe bladpersilja
1 stora gula lökar
6 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
1 nypa torkad oregano
salt och svartpeppar

Tomatsås
1 burk tomater cirka 400 gram
1 gul lök, hackad
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
4 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk ketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymalen
1 dl chilisås

Risotto med gremolata
2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
4 dl risottoris
0,5 dl torrt vitt vin
10 dl ljummen buljong
minst 1 dl riven parmesanost
50g smör
salt och peppar

Gremolata
en näve bladpersilja
skalet och saften från 1 citron
2 vitlöksklyftor, fint hackade
en skvätt god olivolja

Gör så här:

Börja med att blanda ihop ingredienserna till tomatsåsen, låt den småputtra medan du färdigställer resten av måltiden. Koka linserna och koka även saltat vatten i en stor kastrull. Sedan tar du bort stocken i mitten på kålhuvudet. Plocka av 8-10 fina stora blad på varje kålhuvud. Lägg ner dessa i en kastrullen kokande saltat vatten och förväll dem i några minuter. Plocka upp, och låt dem rinna av ordentligt.

Till fyllningen finhackar du rotselleri, lök, zuccini, svamp och vitlök. Fräs i olja i omgångar tills allt får fin lite gyllene yta. Fyll på med gula bönor, tomatpuré och blanda ihop till en röra. Smaksätt sedan med grönsaksfond, oregano, salt och svartpeppar. Behöver röran bli lite fastare använd maizena. Nu är din fyllning klar. Smörj en ugnsfast form och lägg sedan drygt 2-4 msk fyllning per kålblad, rulla runt och lägg de små dolmarna tätt, tätt i formen. Blir det fyllning över häll ner den i tomatsåsen, mixa den slät och smaka av med salt och peppar. Häll nu din tomatsås över dolmarna och låt dem sedan gå färdigt i ugnen på 185 grader i cirka 30 minuter.

Risotton lagar du medan du väntar. Värm din grönsaksbuljon, hacka lök och riv parmesanost. Låt lök och vitlök svettas en stund i pannan innan du häller i riset och ser till att det får smak av lök och olja. Häll på vinet, sänk värmen till låg/medel och fyll sedan i lugnt takt på med buljongen medan du lika lugnt rör runt i din panna. Till gremolatan gör en boll utav persiljan. Hacka så fint du kan, riv vitlöken. Till sist river du skalet av citronerna, bara det yttersta gula. Droppa lite olja över härligheten, smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen. Blanda sedan ihop alltihopa till en grön och härligt doftande röra. När risotton är klar, vänder du ner din gremolata i risotton. Smaka av med salt peppar och gärna extra riven parmesan. Servera dolmarna med din risotto, dekorera gärna med färsk oregano.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.
Nästa inlägg
Blindprova är ett roligt sätt att träna upp sina smaklökar.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!