Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Havets Wallenbergare, hummersås, dillslungad primör- och hummersallad samt selleripuré.

by Anette Rosvall 2023/12/01
written by Anette Rosvall 2023/12/01
Skriv ut receptet
1,8K

En riktigt festlig rätt är min variant på Havets Wallenbergare. Den serveras med hummersås, dillslungad primör- och hummersallad samt en mjuk selleripuré.Jag tycker att den passar som en liten festlig middag antingen nu inför advent eller varför inte på nyår. Den går enkelt att förbereda så du slipper stå och slava i köket in i det sista.

Havets Wallenbergare med hummersås, dillslungad primör- och hummersallad samt selleripuré.

Portioner: 6

Det här behöver du:

Havets Wallenbergare
500 gram blandad fiskfilé
10 gram salt
vitpeppar
3 dl vispgrädde (kylskåpskall)
panko till panering
smör till stekning

Hummersås på egen fond
fond
olivolja
Skalet från en hummer
1 gul lök
2 morötter
1 stånd fänkål
50 gram rotselleri
2 lagerblad
4 msk tomatpuré
3 dl vitt vin

Sås
2 dl creme fraiche
3 dl grädde

Selleripuré
300 g rotselleri
300 g potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
minst 50 g smör
salt och peppar

Primörsallad
24 sockerärtor
4 fina morötter små
2 lager strimlad fänkål
0,5 knippe dill
smör
vitpeppar
salt
Hummer köttet

Gör så här:

Fond: Ta ut köttet ur hummern och lägg det åt sidan, fräs hummerskalet i olivolja. Hacka gul lök fint, skiva morot och fänkål fint. Fräs grönsakerna tillsammans med lagerblad och tomatpuré. Häll över vitt vin och vatten och låt koka i 20 minuter. Låt gärna stå i några timmar, sila och reducera sedan ned hastigt tills hälften återstår. Kokar du inte egen fond kan denna ersättas med köpt fond, följ anvisningarna på förpackningen.

Sås: Tillsätt grädde och crème fraîche i den reducerade fonden och låt sjuda tills den blir tjock. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Blanka av såsen med lite smör smör innan servering.

Wallenbergare: Lägg fisken i din matberedaren, salta och peppra fiskköttet direkt. Tillsätt hälften av den kylskåpskalla grädden. Låt grädden blandas in ordentligt och fyll sedan på med resten av den kalla grädden. Dela upp färsen i cirka 150 grams högar som du format till biffar med blöta händer. Vänd nu biffarna i panko och dem på medelhög värme i normalsaltat smör.

Primörsalladen gör du så här. Skär grönsakerna i fina strimlor. Koka upp saltat vatten och blanchera grönsakerna dvs koka dem snabbt i några minuter häll sedan av grönsakerna. Precis innan servering smälter du smöret, vänder ner grönsakerna där i till sist lägger du ner dillen och det finfördelade hummerköttet. Lägg gärna en halv klo på varje biff.

Servera med puré, sås och den fina primörsalladen smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Här kommer tips till smarriga efterrätter till julbordet!
Nästa inlägg
Sill, lax, ansjovis och andra små fiskar man vill ha till jul.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!