Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Idag kanske snökaos men snart står sparrisen som spön i backen istället.

by Anette Rosvall 2024/04/02
written by Anette Rosvall 2024/04/02
Skriv ut receptet
701

Idag har vi i Stockholmstrakten fått en varning om snökaos. HUGA! Men jag har tulpaner på mitt bord och vet att solen snart skiner igen. Då gäller det att vara redo för snart står sparrisen som spön i backen istället. Så idag får du mitt första sparrisrecept. Värmande god sparrissoppa med krispiga sockerärtor och chips på västerbottensost. Den kommer liksom omfamna både dig – i det lite tråkiga gråa vädret – och snart också våren! I övermorgon kommer det mera så håll ögonen öppna!

Värmande god sparrissoppa med krispiga sockerärtor och västerbottenschips

Det här behöver du:

2 buntar grön sparris
4 st skalade potatisar i bitar
1 gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor
25 gram smör
2 dl torr vermouth eller vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
3 dl grädde
färsk timjan
salt och peppar från kvarnen

Västerbottenschips
2 dl grovt riven västerbottensost

Knoppsallad
Alla sparrisknoppar
6 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
färsk timjan
smaka av med salt och peppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med att skära av alla toppar på sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär sedan sparris och potatis i mindre bitar. Lägg dem tillsammans med lök och vitlök i en kastrull med lite smör och bryn dem en mjuka och medgörliga. Tillsätt sedan vinet och låt alkoholen fräsa bort. Ner med buljongen och låt sedan soppan koka i cirka 15 minuter tills sparris och potatis är mjuka.

Häll nu av vattnet - MEN OBS! spar det för du kommer kanske behöva det för att späda soppan senare. Mixa grönsakerna slät tillsammans med grädden. Späd med kokvattnet till önskad konsistens. Värm och smaka av med salt och peppar. Håll den nu varm tills du är klar med resten.

Tag fram en ugnsplåt med bakplåtspapper och gör små högar av din grovt rivna västerbottensost. Ställ in plåten i ugnen - 250 grader i cirka 7 minuter. Men akta så att de inte bränns vid, högarna ska bara smälta och bli lite gyllenbruna i kanten. Ta ut plåten och låt ostchipsen stelna.

Under tiden gör du knoppsalladen. Vispa ihop olja, vinäger och kryddor till en vinegrett. Koka knopparna i lättsaltat vatten i några minuter. När de är klara häll av vattnet, vänd ner dem i vinegrätten smaka av med salt och peppar.

Toppa den varma soppan med knoppsallad och ostchips - NJUT för böfvelen!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ät mindre men bättre kött
Nästa inlägg
Ximena bjöd på japanska pannkakor

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!