Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Choklad- och lakritspastej,karamellmousse & kanderande mandlar

by Anette Rosvall 2019/12/28
written by Anette Rosvall 2019/12/28

En smarrig choklad- och lakritspastej (ett tjusigare ord för en kompakt chokladkaka med en brytning av lakritssmak), en fluffig karamellmousse, krispiga kanderande mandlar, syrliga vinbär och lite riven choklad. Det är en perfekt efterrätt till vilken middagsbjudning som helst. Den är relativt enkel att göra och går bra att förbereda. På bilden har jag gjort pastejen i små runda munsbitar men den går lika bra att servera i fyrkanter, trekanter eller som en hel stor kaka. Den blir lika god hur den än ser ut. Tips på vad du kan servera i glaset hittar du här nedan.

    Choklad- och lakritspastej, karamellmousse & kanderande mandlar

    Anette Rosvall En smarrig choklad- och lakritspastej (ett tjusigare ord för en kompakt chokladkaka med en brytning av lakritssmak), en fluffig karamellmousse,… Dryckestips Choklad- och lakritspastej,karamellmousse & kanderande mandlar European

    Ingredients

    Choklad- och lakritspastej (blir en 20x30 cm panna)
    250 gram  Philadelphiaost
    2 dl vispad grädde
    400 g mjölkchoklad –
    1 knivsudd lakritspulver
    2 st ägg

    Karamelliserade mandlar
    2 dl socker
    200 gram mandlar med skal

    Karamellmoussefyllning
    2 gelatinblad
    150 g choklad
    1 äggulor
    1 dl strösocker
    3 dl vispgrädde

     

    Instructions

    Choklad- och lakritspastej (blir en 20x30 cm panna) gör så här: Hacka chokladen i små bitar och lägg den i en skål, koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad har smält, och vispa sedan i Philadelphiaosten och därefter resten av ingredienserna. Häll smeten i en ugnsfast form med ett bakplåtspapper i botten. Låt gå i 225 grader i cirka 20 minuter. Men kika ordentligt på kakan pastejen skall vara fast i mitten men inte torr, när du tar ur den ur ugnen.

    Karamelliserade mandlar gör du så här: Smält sockret i en stekpanna tills det blir gyllene. Obs! passa noga för det bränns vid på nolltid, och då blir det INTE gott! När du har en flytande gyllene karamell drar du stekpannan av värmen och lägger du ner mandlarna och vänder runt dem så de täcks av karamellen. Häll ut dem på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. När de är kalla och stela så hackar du dem i mindre bitar.

    Karamellmoussefyllning fixar du på detta vis: Nu kan du sätta igång med fyllningen! Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Hacka sedan chokladen i småbitar och lägg dem i en plastbunke. Äggulorna lägger du i en annan bunke. Ställ även en kastrull på spisen. I den skall du hälla ner sockret. Titta noga medan sockret smälter. När nästan allt socker är smält, och är lite vackert bärnstensfärgat, drar du kastrullen från värmen och häller på 1,5 dl grädde … Obs, obs, obs – var försiktig! Grädden bubblar lätt upp och sockret kommer att stelna. Sänk värmen och vispa nu varsamt tills allt socker har löst upp sig i grädden.

    Häll över lite av den heta karamellgrädden på äggulorna och vispa tills gulorna har vant sig vid värmen. Ös tillbaka allting i den varma kastrullen och låt det bli riktigt varmt igen, men utan att det börjar koka. När allt är varmt ska det ner i chokladbunken. Rör tills all choklad har smält.

    Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det i chokladsmeten medan den fortfarande är ljummen. Nu ska de sista 1,5 dl grädde vispas och vändas ner. När allt är ordentligt blandat och fluffigt ställer du moussen i kylen för att den ska bli kall och hård.

    När den är färdigstelnad kan du antingen bre fyllningen över pastejen, eller så häller du ner moussen i en spritspåse och spritsar vackert över pastejen. Det kan du göra någon timme innan servering. Dekorera med hackade kanderade mandlar, vinbär och lite riven mörk choklad.

    0 comment
    0
    FacebookPinterestEmail
    Anette Rosvall

    previous post
    Pilgrimsmusslor, blomkål & bryntsmör
    next post
    Eclairer är trendigt…

    You may also like

    Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok,...

    2021/01/25

    Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22

    Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

    2021/01/21

    Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20

    Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

    2021/01/19

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

    2021/01/18

    Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

    2021/01/17

    När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

    2021/01/16

    Var inte rädd för söta viner!

    2021/01/16

    Jonas mosters bästa kaka.

    2021/01/15

    Anette Rosvall

    Anette Rosvall

    Sugar, spice & everything nice!

    Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

    Keep in touch

    Twitter Instagram Pinterest Snapchat

    Recent Posts

    • Som en italiensk mama bjuder jag pp långkok, en ragu bolognese på högrev.

      2021/01/25
    • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

      2021/01/22
    • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

      2021/01/21
    • Pizza! Hemgjord eller take away?

      2021/01/20
    • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

      2021/01/19

    Categories

    Tags Cloud

    #Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

    Instagram

    Följ mig på YouTube

    https://youtu.be/wonThNBTPg8
    https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

    Radio/TV/Tidning

    • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

      2020/12/18
    • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

      2020/12/13
    • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

      2020/12/04
    • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

      2020/11/27

    Favoriter just nu!

    Artikel om Öl och tunnbindning
    Artikel om julbrygder
    Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
    Mat med kål
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Linkedin
    • Email
    • Bloglovin

    @2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


    Back To Top