Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Pilgrimsmusslor, blomkål & bryntsmör

by Anette Rosvall 2019/12/27
written by Anette Rosvall 2019/12/27

Karamelliserade pilgrimsmusslor, rotselleri- och blomkålskräm, brynt smör, rostade hasselnötter & dill serverade i vackra silverskedar. Det var mitt och Maja Berthas tips till en mumsig förrätt i ”bitesize” storlek till nyår. Idéen var att slippa välja, att göra allt gott men i små tuggor så att man kan få både kött, skaldjur och löjrom på en och samma gång. Bilderna fotograferades av Matilda Lindeblad och publicerades för ett par år sedan i tidningen Allt om Mat. Vi tycker båda så klart att man ska dricka champagne till!

Karamelliserade pilgrimsmusslor, rotselleri- och blomkålskräm, brynt smör, rostade hasselnötter & dill

Det här behöver du:

Till 16 stycken skedar behöver du.

1 stort huvud blomkål

300 gram rotselleri

6 dl mjölk (+vatten)

150 gram smör

salt

vitpeppar från kvarnen

(ev några droppar citronsaft)

16 stycken stora pilgrimsmusslor

en rejäl näve hasselnötter

några fina dillkvistar

 

Gör så här:

Dela sellerin och blomkålshuvudet i mindre bitar, lägg alltihopa i en rejäl kastrull. Häll på mjölken och fyll på med vatten tills det täcker bitarna. Koka upp tills de är mjuka, det borde ta cirka 15 minuter, känn efter med en sticka.

Under tiden du väntar på att blomkål och selleri skall bli färdigkokad, smälter du smöret, klarar det och låter de stå på låg värme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt.

Ja och när du ändå är i farten med det nötiga kan du rosta hasselnötterna lite granna, i en torr stekpanna. Men akta så att de inte blir brända, då blir det bittert och inte alls gott. När nötterna är varma kan du lägga dem i en ren torr handduk och gnugga dem lite, då ramlar det mesta av skalet av. Hacka dem fint och lägg hacket åt sidan.

Nu borde blomkålen vara färdigkokad. Häll av kokspadet men OBS! spar den! Mixa blomkålen, häll i lite grann av det brynta smöret. Om du behöver så späd eventuellt med kokspadet. Krämen skall vara fast men gå att forma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt av med lite citronsaft.

Ett litet tag innan servering, steker du pilgrimsmusslorna, några i taget i smör i rykande het panna. 40 sekunder per sida, de skall bara få yta och bli genomvarma, så passa dem noga. Lägg upp krämen i en fin hög på en vacker sked, lägg musslorna mitt på, häll på en liten skvätt av det brynta smöret, dekorera med nötter och dillkvist. Servera!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Champagnemousse, bär & maräng
next post
Choklad- och lakritspastej,karamellmousse & kanderande mandlar

You may also like

Friterad avocado, chimichurri och salsa på jordgubb &...

2022/07/05

Det komplexa landet i väster fyller år. Jag...

2022/07/02

Paj med cheesecaketäcke och jordgubbsfyllning.

2022/06/26

Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

2022/06/23

Bjuder på en massa gott till midsommar.

2022/06/21

Alkoholfria drinkar till Magasin B

2022/06/21

Picknick i park – tips på vad du...

2022/06/19

Bookmaker toast – en väldigt smakfull rest-macka.

2022/06/16

Burrata med röd och stingig sallad säger ping...

2022/06/14

Grillad, fylld & uppbunden lax

2022/06/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Friterad avocado, chimichurri och salsa på jordgubb & rabarber.

    2022/07/05
  • Det komplexa landet i väster fyller år. Jag tipsar om artiklar om hållbar vinodling plus goda amerikanska recept.

    2022/07/02
  • Paj med cheesecaketäcke och jordgubbsfyllning.

    2022/06/26
  • Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

    2022/06/23
  • Bjuder på en massa gott till midsommar.

    2022/06/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa sylt tips tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Alkoholfria drinkar till Magasin B – nr 2

    2022/06/23
  • Alkoholfria drinkar till Magasin B

    2022/06/21
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt