Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Getostcheesecake med halloninlagda rödbetor och honungskanderade valnötter.

by Anette Rosvall 2020/07/08
written by Anette Rosvall 2020/07/08
Rödbetscheesecake, recept, dessert, kokbok, Anette Rosvall

Jag gillar sötsaker, men jag gillar när sötman inte är påträngande utan helt balanserad med syra och till och med en smula sälta. För ett tag sedan gjorde jag tre stycken smarriga desserter till tidningen Hembakat. Gemensamt för dem är att de allihopa innehåller någon sorts grönsaker. Först ut är min getostcheesecake!


Den här desserten skulle man kunna presentera som en något mindre söt variant. Jag skulle kunna säga att det är som en sofistikerad och riktigt snygg ostbricka. Vinet som du bjuder till kan faktiskt vara en bra Amarone med balanserad sötma, eller ett gott portvin.

  • Amarone della Valpolicella ClassicoTommasi #22350
  • Fonseca Guimaraens, vintage port 2008 – Nr 8418

Det här behöver du:

Botten:
100 g smält smör
15 krossade digestivekex

Fyllning:
6 ägg
1 dl socker
450 g getost (utan kant)
250 g färskost

Topping:
2 dl outspädd röd saft (t ex hallon, jordgubb eller röda vinbär)
2 dl rödvin
1 kanelstång
2 st stjärnanis
2 stycken stora rödbetor (jag använde polka rödbetor)

Honungskanderade valnötter
2 dl valnötter
1 dl honung

Gele:
1 dl utav spadet från lagen
2 gelantinblad

Gör så här:

Börja med att mixa kexen till botten, häll på det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform (22 cm i diameter) Låt den sedan gå i ugnen i 10 minuter på 175 grader. Tag ut botten och låt den svalna. Under gör du fyllningen. Blanda getost och mascarpone med en spatel, försök få ner så lite luft som möjligt i smeten. Vispa sedan ägg och socker pösigt, slå bunken några gånger i bänken för att få bort så många luftbubblor som möjligt och rör sedan ihop alla ingredienser. Bred smeten över botten och smäll formen återigen några gånger i bänken så att smeten sätter sig ordentligt grädda kakan i ugnen på 175° i drygt 30 minuter, när du känner på mitten av kakan skall den studsa tillbaka inte vara vobblig och fuktig. Låt svalna i rumstemperatur, det här kan du göra i förväg, kakan blir bara godare om den får stå en dag eller två i kylen.
Nu är det dags att koka rödbetorna i sin lag. Häll alla ingredienser i en kastrull. Skala och skär rödbetorna i tunna skivor (jag använde en mandolin) lägg dem i lagen, koka tills rödbetorna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, tiden beror så klart på hur tunna skivorna är. När du är nöjd med kokningen så silar du av lagen från rödbetorna så de kan torka lite granna – spar lagen den skall du använda till att göra gele med. Minst en halvtimme före servering gör du den gelén, och dekorerar kakan snyggt med rödbetskivorna.

Just det, nötterna behöver du också fixa till. Blanda ihop nötter och honung och lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Låt dem svalna och bryt dem i mindre bitar.

Gelén gör du så här, lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten, koka upp spadet och låt sedan gelantinet smälta i den heta vätskan. Dra av kastrullen från värmen så fort allt gelantin har smält. När gelen har svalnat och satt sig lite granna häller du den försiktigt över kakan. Dekorera till sist med honungskanderade valnötter och färska timjankvistar.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Fira med S’mores på 4th of july.
next post
Tian med säsongens grönsaker

You may also like

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt