Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

by Anette Rosvall 2020/12/04
written by Anette Rosvall 2020/12/04

Ja det är så jag vägrar faktiskt jul utan portvin. Dessa ädla viner som också kommer från en av världens vackraste vinregionerna. Jag dricker den gärna till en mjuk pepparkaka eller fruktkaka med lite smulad ädelost på toppen. Men sippar den allra helst helt utan tillbehör ur ett litet spetsglas, med lågmäld julmuisk och tända ljus medan jag filosoferar över livets härligheter.

Men söta söta viner är generellt en svaghet jag har. Tycker det är så trevligt att korka upp något till dessert eller ostbricka och sedan ta kaffet därefter. Det blir en win win brukar jag säga för då får kan man ju njuta både dessert och oftast den smarriga kaffegodiset som serveras därefter. Jag tipsar om dessa två på radion idag här hittar du länken om du vill lyssna igen.

Prova till exempel… Graham’sLate Bottled Vintage, 2015 nr 8000 (finns både i hel och halvflaska) eller Yalumba Antique Musqat 83887 – sitter som en smäck till desserter med nötter och choklad eller en riktigt härlig crème brûlé eller en crema catalan. Det senare får du så klart recept på här nedanför.

Crema Catalan

Det här behöver du:

Fyllning
5 deciliter creme fraiche
0,5 dl apelsinjos
2 kanelstång
2 dl strösocker
6 äggulor
2 msk majzena

Garnering
2 dl råsocker
några rosmarinkvistar

 

 

Gör så här:

Blanda mjölk, apelsinskal och kanel i en kastrull. Koka upp under omrörning, ta av från värmen och låt stå i 15 minuter och sila av. Vispa sedan äggulor, socker och majzena. Häll på den varma mjölken över äggvispet lite i taget och häll sedan över alltsammans i den varma kastrullen och ställ på låg värme. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Häll den sedan i skålar, koppar eller djupa tallrikar och ställ dessa i kylskåpet att stelna över natten. Innan servering strör du sockret över ytan på och bränner av sockret så du får en knäckig yta.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis
next post
Så var det ju det där med bearnaisen!

You may also like

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt