Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

by Anette Rosvall 2021/03/04
written by Anette Rosvall 2021/03/04

Här i Sverige kallas den vanligaste getosten allt från schäääävre till jevre…och visst är det så att kärt barn har många namn. För den nyfikne finns det en mängd goda ostar gjorda på getmjölk. Allt från sidenmjuka och smetiga färskostar till fasta och lagrade hårdostar. När jag åkte skidor i Franska alperna så var mitt allra bästa mellanmål en liten färsk getost som jag tror var något liknande Crottin de Chavignol. En runt liten rackare med den för getosten så tydligt syrliga smaken. Getostarna passar fint till vita viner gjorda på på druvan Sauvignon Blanc, det är vad man skulle kunna kalla ett ”perfect marriage” nästan som kaffe med grädde och kärlek och kyssar. Den höga syran i vinet samt de örtiga tonerna av svartvinbärsblad och nässlor passar som handen i handsken till ostens syrliga krämighet. Man kan till exempel prova den lilla godingen Valencay, osten ser ut som en pyramid utan topp och är täckt av en blandning av salt och aska. Den sammetsmosiga, fint kritvita ostmassa är tät och mjukt syrlig i smaken. Jag lägger osten på min systers fröknäcke (du hittar receptet på här nedanför) och serverar det tillsammans med vinet Sauvignon Bordeaux Nr 4184
(Vinet i den lilla flaskan finns tyvärr inte på den svenska marknaden längre)

P.S tackar deltagarna i Facebookgruppen Feeders för alla fina synonymer till ordet krämig. Som jag i vanliga fall skulle använda i min beskrivning av ost av just den karaktären.

Suzs fröiga knäckebröd

Det här behöver du:

1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl mjölk
3 dl dinkelmjöl
3 dl fint rågmjöl
(lite extra mjöl till utbakningen)
Frön och kryddor till dekoration/smaksättning: T ex svarta eller vita sesamfrön, anis och fänkål, pinjenötter, havssalt av olika slag, torkad dill

Gör så här:

Börja med att blanda jästen med de torra ingredienserna i en bunke. Värm mjölken till 45 grader och häll den sedan över det torra. Nu gäller det att knåda bara precis tills degen går ihop. Ju mer du knådar desto luftigare blir ju brödet och nu vill vi ha platta kakor utan lufthål. Eller hur!
Rulla sedan ut degen i några långa korvar och låt den vila i kylskåpet i ungefär en halvtimma. Sätt ugnen på 180 grader! Börja baka ut korvarna till platta långa rektanglar, pensla med vatten och krydda med valfri krydd- och frötopping (ja det är lite segt och geggigt men använd välsmorda plåtar och bakblåtspapper så funkar det bättre). Forma bröden lite som du vill, och grädda dem sedan i 10–12 minuter tills de får vacker gyllenbrun färg.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!
next post
Ost + vin = kärlek nr 3 – Salttvättade ostar av komjölk med rödvin.

You may also like

Var rädd om ogräset

2021/04/19

Rabarberflarn med rostad choklad.

2021/04/18

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Steak & Onion sandwich på fransyska.

2021/04/16

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

2021/04/15

Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

2021/04/14

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

2021/04/13

Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

2021/04/12

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Var rädd om ogräset

    2021/04/19
  • Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18
  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top