Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

För Böfvelen var smart! Idag är det internationella matsvinnssdagen.

by Anette Rosvall 2021/09/29
written by Anette Rosvall 2021/09/29

Jag tror att de flesta kan hålla med om att det är dumt och ohållbart att slänga mat. Att storhandla för att 3 är billigare än 2 när man egentligen bara behöver en. Att inte ta vara på livsmedel för att det står ett datum som redan varit på kartongen o.s.v. Den 29:e september vill FN att vi ska tänka lite smartare och lite värdigare. Därför tipsar jag här om ett gäng rätter som är kanon för att ta till vara de värdefulla råvaror som jorden ger oss. Jag tänker fried rice – på risrester, pytt-i-panna – på kött och grönsaksreter, fattiga riddare – på torra bröd- eller muffinskanter, ostkex på skalkar eller banankaka på de där bruna bananerna som nästan går iväg av sig själva. Här kommer några recept till dig!

Har du en ostskalk parmesan kvar? Lyckans ost, då kan du göra mina parmesankex.
Grilled cheese bästa comfort food för dig som gillar smält ost och godaste tillbehöret till soppa.
En lite annorlunda pytt i panna
Soppa och efterrätt är en bra idé

Fried rice

Det här behöver du:

4 dl kokat ris (från gårdagens middag)
Rester eller de lite halvdana grönsaker som ligger i grönsakslådan... t ex
1 morot
1 röd paprika
2 dl frysta ärtor
10 cm purjolök eller en stor gul lök
1-3 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
en skvätt sesamolja
2 msk japansk soya
2-4 ägg

Gör så här:

Skär alla grönsaker i vackra strimlor och fräs dem i oljan så de blir härligt medgörliga och får fin färg. Lägg i riset och låt det bli varmt och gött. Nu vispar du upp äggen i en separat skål, smakar av med salt peppar och lite sesamolja. Häll ner i pannan och låt koagulera. När allt är fast och fint serverar du med extra soya, chilisås och en fräsch asiatisk gurksallad.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.
next post
Kålen är alltid tippetopp och i säsong. Gör vegetariska dolmar vetja!

You may also like

Långsamt bakad fläsksida

2022/05/25

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Aperol spritz är en av världens mest populära drinkar.

    2022/05/25
  • Långsamt bakad fläsksida

    2022/05/25
  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa sylt tips tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt