Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Fira alla fruntimmer (och några snubbar) med bakverk från himmelen!

by Anette Rosvall 2022/07/14
written by Anette Rosvall 2022/07/14
Skriv ut receptet
1,7K

Snart är det dags för fruntimmersveckan och då ska man enligt tradition fira alla fruntimmer (och några snubbar) med bakverk från himmelen. Jag erbjuder härmed förutsättningar för detta medelst recept en masse. Du kan välja och vraka ibland godsakerna, baka samt bjuda minst ett kvinnfolk. För att få ihop en hel veckas firande så brukar man även få bjuda en goding till man på tårta, kaka, bulle eller maräng. Recept på alltihopa hittar du såklart här!

Du kan till exempel bjuda Sara på en chokladtarte med ganache, inlagda päron och kaffe-kolasås. Margareta kan få en vacker red velvet cake, Johanna en paj med blåbär och lemon curd. Magdalena bjuds på en läcker vaniljkaka. En av mina kompisar Emma har bett om en nybakad vetekringla, men jag vill istället ge henne en liten kouginettes. En blandning av vetebulle och croissant. Den kräver lite omvårdnad och pyssel men när du väl sätter tänderna i det segmjuka, smöriga, sötsalta så kommer du tacka din lyckliga stjärna att du hade tålamodet. (du hittar receptet här nedanför).

Kristina vill å andra sidan säkert ha en brownie med fluffig hallonmousse. Så klart kan killarna också få sitt till livs om de sköter sig. Jakob en upp-side-down med ananas och Fredrik tror jag hellre vill ha en vacker osttårta med tillhörande vin.

https://anetterosvall.se/2021/05/chokladtarte-med-inlagda-paron-ganache-och-kaffekola/
https://anetterosvall.se/2021/03/red-velvet-cake-eller-rod-sammets-kaka-ar-tung-spektakulart-fargglad-god-och-saftig/
https://anetterosvall.se/2021/05/min-paj-med-citroncurd-och-blabar-ar-plattlatt-att-gora-men-nastan-annu-lattare-att-ata/
https://anetterosvall.se/2021/06/min-godaste-vaniljkaka-ar-perfekt-sprod-och-saftig-pa-samma-gang/
https://anetterosvall.se/2020/11/playcake-of-the-year-en-kaka-med-hallon-och-choklad/
https://anetterosvall.se/2020/07/man-far-inte-glomma-jakob/
https://anetterosvall.se/2021/03/har-kommer-uppstarten-pa-en-liten-serie-som-jag-kallar-ost-vin-karlek/ Foto: Madeleine Landley – MadebyRed

Kouginettes aux cerises

Det här behöver du:

blir ungefär 30 stycken
2 1/2 dl vatten
12,5 g jäst (1/4 pkt skär 2 ggr på diagonalen)
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
225 g smör, extrasaltat
2-3 dl socker

Fyllning
1-2 dl fast körsbärsmarmelad

Topping
1 1/2 dl strösocker
några nypor flingsalt

Gör så här:

Lägg din jäst i en skål och häll det ljumna vattnet över, rör runt tills jästen är upplöst. Sedan i med alla ingredienser och rör runt, avsluta med saltet och knåda sedan till en smidig deg för hand eller i köksmaskin. Den ska vara kladdig som en pizzadeg! Plasta skålen och låt den jäsa i rumstemp i cirka 30 minuter och ställ sedan in den i kylen för jäsning i minst 2 timmar.

Under tiden hyvlar du smöret med osthyvel eller mandolin till de tunnaste skivorna, lägg dem mellan bakplåtspapper och lägg in dem i kylen medan du väntar på att degen ska jäsa klart.

Häll lite mjöl på ett bakbord och kavla sedan ut degen till en rektangel. Täck den mittersta tredjedelen av degen med smörskivorna. Vik ett treslag (alltså den degen utan smör över mittdelen med smör) och kavla. Vik ett treslag igen och kavla... ju fler gånger du gör detta ju fler lager får de färdiga bakverken. När du är nöjd med kavlingen täcker du den med plastfolie och ställer in i kylen i 30 minuter.

Nu är det dags att kavla in socker och flingsalt. Kavla och vik degen på samma sätt som ovan men istället för smör strör du över socker och några små nypor flingsalt. Vik in socker och salt innan du börjar kavla och gör detta två till tre gånger. När du är klar täcker du återigen degen med plastfolie och ställer in i kylen i minst en halvtimme.

Medan du väntar på att degen ska jäsa klart smörar du dina muffinsformar. Ta ut degen och strö socker på bakbordet. Kavla ut degen till en rektangel som är cirka 0,5 cm tjock. Bred marmeladen över rektangeln och rulla sedan till en rulle och skär cirka 30 skivor. Lägg en skiva i varje form och baka sedan av i cirka 30-40 minuter i 200 graders värme. Dessa godingar är allra godast nybakade!

TIPS

Du kan låta de färdiga muffinsformarna stå inplastade i kylen tills dagen efter. Då behöver bakverken vila i rumstemp en timma innan du slänger in dem i ugnsvärmen!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Bada & beställningssortimentet.
Nästa inlägg
Inget hindrar mig från en trevlig picknick. Går lika bra inne som ute.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!