Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Playcake of the year, en kaka med hallon och choklad.

by Anette Rosvall 2020/11/13
written by Anette Rosvall 2020/11/13
1,1K

Fredagens kladdkaka är en ljuvlig sak med hallon och choklad. Jag bjuder även på Emmas underbara text från vår gemensamma bok om kladdkakor. Läs och njut, på samma sätt du sedan kan njuta av själva kladdkakan – Glöm playboys och playgirls. Vem vill se kvinnor och män i underkläder, när man kan få se en spritt språngande naken KLADDKAKA?! Den nakenchock du nu ska få ta del av har en av våra snyggaste (och godaste) kladdkakor i huvudrollen. Chokladvarma former, fluffig hallonmousse och bär på toppen som skimrar i vackert rosenrött. Ja, denna playcake är en villig lite rackare – alltid redo för lekar av alla slag. Du kan stoppa den i munnen, i ett vackert paket, i byxorna (om du är lagd åt det hållet) eller så kan du bara gulla lite med den. Var så goda!

Playcake of the year

Det här behöver du:

115 g smör
4 dl socker
2 stora ägg
75 g kakao
½ tsk salt
2 tsk starkt espressokaffe
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
125 g chokladknappar
 
Hallonmousse
4 gelatinblad
400 g hallon (frysta eller färska)
2 dl mascarpone
1 ½ dl florsocker
drygt 1 dl socker
rivet skal och saft från en limefrukt
2 dl grädde

hela färska hallon att garnera med
 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, rör ner sockret och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så att de blir lite fluffiga. I med kakao, salt, kaffe och vaniljsocker. När sockret och smöret är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt. Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Till sist vänder du ner chokladknapparna och pytsar över den ganska tjocka smeten i en form med löstagbar kant. För att få loss kakan ordentligt kan det vara fiffigt att lägga ett smort bakplåtspapper i botten på din springform. Allt blir så mycket smidigare då! Baka kakan på 175 grader i 25 minuter. Den skall vara fast men lite fuktig. Låt den stå och svalna helt medan du sätter i gång med moussen. 
 
Om du har frysta hallon måste du tina dem först. Mixa dem sedan och sila dem för att få bort kärnorna. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du jobbar vidare. Blanda ihop mascarponen med florsocker, socker och rivet skal och saft från en lime. När du har silat bort alla hallonkärnor häller du lite av den röda saften (ca ½ dl) i en kastrull. Resten häller du ner i moussen och rör om. Ta upp gelantinbladen i handen och kläm ur all vätska. Släng ner dem i den lilla kastrullen med hallonsaft, för nu ska bladen lösa upp sig under omrörning på väldigt svag värme. När hallonsaften förvandlats till en trögflytande vätska tar du bort kastrullen från plattan och häller innehållet i moussen. Rör om ordentligt!

Vispa grädden i en separat skål. När det bildas vackra, mjuka toppar är grädden redo att försiktig vändas ner i moussen med en slickepott. Se till att allt blandar sig, häll moussen över din kladdkaka och låt den stå i minst två timmar innan du toppar den med läckra bär. Sluka sedan hela kakan i ett svep, eller frys in den och ta fram en bit när suget plötsligt infinner sig!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Lasse Lemons läckra kladdiga lakritskaka
next post
Tre tips för tröst, glädje och hopp om bättre tider

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt