Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Peppar är en viktigt krydda i mitt liv.

by Anette Rosvall 2023/07/03
written by Anette Rosvall 2023/07/03
Skriv ut receptet
261

Peppar är en väldigt viktig krydda i mitt liv. Den måste absolut vara nymald från en kvarn. I mitt hus är det nästan som att svära om man har färdigkrossad eller färdigmald peppar. Den nymalda får ett bett och ett djup i smaken som inte på något sätt går att jämföra med den färdiga. I mitt skåp har jag mist sju sorters olika pepparsorter. Jag har Tellicherry – som är den vanligaste sorten. Men jag har även långpeppar som blir vansinnigt god när man rostar den. Jag har kampot-, grön-, rosé-, sishuan-, voisit och timut. Alla smakar och doftar unikt och jag använder dem till olika saker. För ett tag sedan fick jag prova peppar från importören Khmer peppar.

Jag lagade en mycket smarrig pepparsås till en grillad älgfilé.
Det var makalöst gott och bara för att du ska få möjlighet så får du receptet av mig.


Anettes pepparsås

Det här behöver du:

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2-4 msk pepparkort av valfri sort, fint mortlade
2 rejäla matskedar smör
1 msk tomatpuré
1 dl kalvfond
1 dl vatten
1 rejäl skvätt whisky, gärna rökig
1 rejäl matsked fransk senap
2 dl vispgrädde
salt, timjan och eventuellt en skvätt vitvinsvinäger

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och fös ner löken. Låt den bli mjuk och medgörlig sedan slänger du ner tomatpuré och de mortlade pepparkornen. Låt allt fräsa en stund innan du fortsätter med senap, vatten, fond och whisky. Låt såsbasen puttra ett tag på medelhög värme. Koka ner ungefär till hälften innan du häller på grädden. Låt såsen koka upp och smaka sedan av med salt, timjan och eventuellt lite syra i form av vinäger eller citronsaft.

Jag serverade min sås till en härligt grillad älgfilé.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vad säger du när jag säger cheesecake med vit choklad och blåbär?
Nästa inlägg
Ananas med rosépeppar och chili. Funkar till både sött och salt!

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt