Peppar är en väldigt viktig krydda i mitt liv. Den måste absolut vara nymald från en kvarn. I mitt hus är det nästan som att svära om man har färdigkrossad eller färdigmald peppar. Den nymalda får ett bett och ett djup i smaken som inte på något sätt går att jämföra med den färdiga. I mitt skåp har jag mist sju sorters olika pepparsorter. Jag har Tellicherry – som är den vanligaste sorten. Men jag har även långpeppar som blir vansinnigt god när man rostar den. Jag har kampot-, grön-, rosé-, sishuan-, voisit och timut. Alla smakar och doftar unikt och jag använder dem till olika saker. För ett tag sedan fick jag prova peppar från importören Khmer peppar.
Jag lagade en mycket smarrig pepparsås till en grillad älgfilé. Det var makalöst gott och bara för att du ska få möjlighet så får du receptet av mig.
Anettes pepparsås
Det här behöver du:
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2-4 msk pepparkort av valfri sort, fint mortlade
2 rejäla matskedar smör
1 msk tomatpuré
1 dl kalvfond
1 dl vatten
1 rejäl skvätt whisky, gärna rökig
1 rejäl matsked fransk senap
2 dl vispgrädde
salt, timjan och eventuellt en skvätt vitvinsvinäger
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och fös ner löken. Låt den bli mjuk och medgörlig sedan slänger du ner tomatpuré och de mortlade pepparkornen. Låt allt fräsa en stund innan du fortsätter med senap, vatten, fond och whisky. Låt såsbasen puttra ett tag på medelhög värme. Koka ner ungefär till hälften innan du häller på grädden. Låt såsen koka upp och smaka sedan av med salt, timjan och eventuellt lite syra i form av vinäger eller citronsaft.
Jag serverade min sås till en härligt grillad älgfilé.