Grönt är inte bara skönt, det är också nyttigt! Spenat, mangold och grönkål innehåller massor av sådant som är bra för dig. Dessutom blir maten grön, skön och väldigt god. Här bjuder jag på en smarrig soppa med små, vackra prinskorvar som dekoration. Har skurit dem flikigt och sedan trätt upp dem på spett. Du kan doppa dem i din soppa eller helt enkelt bara vräka ner dem i den samma och mumsa… du vet väl förresten att det bästa med soppa är att det är default med dessert efteråt. Så förutom soppan bjuder på några smarriga varianter här nedanför… Smaklig spis!
Krabbelurer Baskisk ostkakaÅkes Key lime pieMin paj med blåbär och citroncurd och blåbär
Grön, skön soppa på spenat, mangold eller grönkål
Det här behöver du:
6 dl vatten
2 msk kycklingfond
200 gram hackad valfri grönska (mangold, nässlor, spenat eller kirskål)
1 msk vetemjöl
1 msk smör
0,5 dl grädde
en smula muskot
salt och svartpeppar
Till servering
minst 2 prinskorvar per person
Gör så här:
Skär små fina toppar på dina prinskorvar och stek dem i het panna. Lägg dem sedan på hushållspapper för att rinna av och trä sedan upp dem på grillspett. Koka upp vatten, fond och den hackade grönskan. Det kan vara om spenat, nässlor, kirskål, grönkål eller mangold. När det kokat i 10-20 minuter så mixar du till lagom konstisens. Rör ut mjölet i det resterande vattnet och häll ner det försiktigt i soppan. Klicka ner en smörklick och grädde, låt koka upp igen. Smaka sedan av med muskot salt och peppar samt eventuellt lite vitvinsvinäger för syrans skull.
Servera den heta soppan med en prinskorv på spett!