Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En vuxen semla!

by Anette Rosvall 2019/01/06
written by Anette Rosvall 2019/01/06
Skriv ut receptet
anette rosvall, recept, choklad, semla, semeltider,
3,1K
Jag vet att det är tidigt än och att vissa traditionalister kommer att skrika rätt ut när jag redan nu tipsar om semlor. Men om man känner på det viset så kan man baka bullarna nu och lägga dem i frysen så man är redo när dagen D – eller Dagen F för fettisdagen kommer. För den här vill man inte missa en vuxen semla med smak av choklad, rostad mandel och en skvätt konjak.

Anettes vuxna chokladsemlor

Det här behöver du:

Bullar
150 gram smör
5 dl rumstempererad gräddmjölk
25 gram jäst
1,5 dl strösocker
1 +1 st ägg (spar ett för att pensla bullarna med)
1 nypa salt
cirka 10-12 dl vetemjöl
1 dl kakao

Mandelmassefyllning:
4 dl mandlar skalade
1 dl mandlar rostade med skalet på
3 dl florsocker
1 dl äggvita
2 st bittermandlar
3 tsk nymald kardemumma
2 msk konjak
4 msk espressokaffe, starkt

Till servering:
Vispad grädde
Florsocker

 

Gör så här:

Bullarna gör du så här:  smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin tills du får en sidenblank deg med glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.

Fyllningen gör du så här: Börja med att rosta 1 dl mandlar med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem sedan i en mixer. Ta bort skalet på resterande 4 dl mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är nakna lägger du även dem i mixern. Mixa nu mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av mandelhacket, och kör resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.

När du ska göra dina chokladsemlor gör du så här: Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.

Smaklig spis!

 

 

Anette Rosvallbakachokladmandelreceptsemla
0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vad frestar mest? Janssons-, Bengtssons-, eller Hanssons frestelse det är frågan.
Nästa inlägg
Artikel om Engelskt bubbel!

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!