Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rosvalls salty almondpie

by Anette Rosvall 2019/03/21
written by Anette Rosvall 2019/03/21
837

Jag älskar att bo i ett land som har minst fyra årstider. Där varenda en har sin unika matlagningscharm. Jag lever i nuet och uppskattar så att vi har råvaror som liksom tillhör de olika årstiderna. Just nu kanske inte vädret är det roligaste, grått, slaskigt och blött. Men jag hörde på radio att det faktiskt är viktigt med detta slabb. Det blir lättare att härda ut om man vet att det fyller på grundvattennivån och hjälper sommaren och alla växter att klara sig när den blir så där varm och torr som vi vill ha det då. En annan sak som hjälper är god mat och god dryck så här kommer recept på en goding. Den här pajen fick inte plats i min senaste kokbok. Jättekonstigt, för den är ju både snygg och vansinnigt god. Tur för då får jag en unik paj hit till min sajt. En variant med rostade och lite saltade mandlar tillsammans med en rejäl klick vaniljglass och en het kopp kaffe kommer få dig att tro att du är i himmelen.

Rosvalls toasted, salty almondpie

Pajdeg
80 gram iskallt smör
3,75 dl vetemjöl
4 msk iskallt vatten

Det här blir allra bäst om du har en matberedare. Häll ner mjölet och smöret i mindre bitar, kör igång. När du har en smulig massa som ser ut som sandlådesand, häller du i vattnet o kör i någon sedund till. Häll över massan på en bänk och knåda snabbt ihop till en degboll. Kavla ut degen platt, ev behövs lite mjöl så att degen inte fastnar på bänken.

Klä din pajform med degen och låt den stå kallt i minst 20 minuter. Baka sedan av den i 175 grader i 15 minuter, under tiden gör du fyllningen.

Nötter
2 nävar mandlar med skal
2 nypor salt
Rosta mandlarna i torr stekpanna i några minuter, salta och skaka. Låt svalna! Hacka dem sedan grovt.

Fyllning
75 gram smör
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl farinsocker
3 ägg
1 dl socker
1,5 dl majzena
1,5 dl mandelmjöl
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
1 kork rom (om du vill)

Vispa smör och alla sorters socker fluffigt, tillsätt äggen och vispa en stund till. Ner med resten av ingredienserna och se till att de är väl blandade.

Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet, sprid ut nötterna över och ställ in hela baletten i ugnen på 200 grader i 40 miniter. Håll ögonen på pajen, så att den inte bränns vid. Lägg över ett folie om det behövs.

Vill du ha något smarrig att dricka till så kan en härlig Umesho från Japan vara på sin plats. Matsakura #130 för 96 kronor. Vinet är lite lagom sött och smakar samt doftar päron, mandel och lite jasminte.

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sådant jag gillar… musik, måltider, människor jag och så underkläder och dessert.
next post
Godsaker fr Sydtyrolen!

You may also like

Kommer aldrig mer att missa härliga kladdkakans dag!

2022/11/07

En vild, galen och läcker lasagne

2022/10/27

Afternoon tea med Anettes scones och smaskigt berry...

2022/09/19

Soppa i bröd, värmande god och värd varenda...

2022/09/02

Marsmallow Teacakes

2022/08/19

Grillad, fylld & uppbunden lax

2022/06/10

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

Alla goda ting är tre – apelsinsoppa!

2022/03/31

Getostgratinerad Borsjst

2022/03/21

En skiva av min kalaspaté på gott bröd...

2022/02/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt