Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kyckling kungpao

by Anette Rosvall 2020/04/08
written by Anette Rosvall 2020/04/08
904

Kung Pao är kanske vid sidan av friterad kyckling med sötsur sås, en av de vanligaste rätterna på kinakrogarna här i Sverige. Den här rätten är även relativt vanlig i Kina också och då speciellt i Sichuan. Den får sin speciella och lite blommiga smak a pepparn från regionen men Sichuanpepparen är egentligen inte en peppar utan den torkade frukten ifrån en liten buske. Sådan här kryddstark och smakrik mat är inte allra bästa vän med vin så jag tycker att vi istället tittar i ölhyllan.

Prova Franziskaner Hefe- Weissbier Nr 1687 för 23,60 som tar upp upp den kryddiga blomigheten från sichuanpepparen eller Tail of A Whale Nr 89047 ett veteöl från Huddinge söder om Stockholm som doftar och smakar örtigt av humle och tallbar, samt fruktigt av anmanas och grapefrukt.

KungPao

Det här behöver du:

en skvätt olja
1 hel purjolök, spar det gröna till serveringen
6 vitlöksklyftor
800 gram kycklingfilé i fina bitar
salt
2 tsk sichuanpeppar (går även bra med vanlig svartpeppar)
4 dl kycklingbuljong
1 dl soja
0,5 dl balsamvinäger
0,25 dl strösocker
4 msk hoisinsås
6 stycken gröna chilifrukter (om du är känslig för det heta så kan du dra ner på chilin)
6 cm färsk ingefära
majsstärkelse

Servera med:
1,5 dl cashewnötter
finhackad purjolök
finhackad persilja
ev kokt jasminris

Gör så här:

Strimla det vita utav purjolöken i ringar, finhacka vitlöken och ingefäran och lägg det åt sidan. Värm olivoljan och fräs kycklingbitarna där. Krydda med sichuanpeppar och häll sedan på resten av ingredienserna. Låt koka i 30 minuter, om såsen är för lös så blanda majsstärkelse med lite vatten och rör ner. Koka upp och servera med cashewnötter, finhackad purjolök och eventuellt jasminris.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Frusen silltårta på ljummet bröd.
next post
Senioren fick vårmat – det kan du också få!

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt