Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En massa tomater

by Anette Rosvall 2020/10/19
written by Anette Rosvall 2020/10/19
recept, Anette Rosvall, tomater, ugnsbakade, tomatsås
1,2K

Det finns ett amerikanskt uttryck som lyder ”If god gives you lemons, make lemonade”. Uttrycket går så klart att använda på en hel massa annat också. Häromdagen till exempel hittade jag härliga svenska, eko-tomater, billigt. Nästan som en gåva från himmelen 😉 Jag köpte så klart massor och har projekt ”tomat” här hemma nu. Jag gör långsamt-bakade halvor i ugnen. Jag delar dem på hälften, de får sällskap med salt, en nypa socker, krossade vitlöksklyftor och olivolja. Sedan kör jag dem på 100 grader i ugnen – tiden beror lite på hur stora tomaterna är och hur varm din ugn är – men minst 2 timmar. När de är klara kan man med fördel äta dem som de är men även lägga in dem i olja tillsammans med lite örter och vitlöksklyftor. Det blir jättegott.

Men jag kokar dessutom min egen tomatsås som är så god att man kan äta den med sked. Men som också passar utomförträffligt i allt ifrån soppa till pasta eller allt som kräver tomatkross på burk. Du slipper fundera på om du skall handla aluminiumburk eller tetra med plastbeläggning. Gör gärna dubbelsats, frys in i påsar eller ställ i kylen i en snygg glasburk.

Anettes bästa tomatsås

Portioner: 10 Prep Time: 30 minuter Cooking Time: 60 60

Det här behöver du:

700 g färska delade tomater (ta bort det gröna i mitten)
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 lagerblad 1 msk tomatketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända (då är det bara att kasta allting, så hoppa över det är du snäll). Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

burkkokaplaststorkoktomatkross
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Bröd, smör och ost!
next post
STAR FM från vatten till vin.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

2 comments

Urväxta kläder och garagerensning! | Husmorsan Anette 2012/09/15 - 08:58

[…] 200 gram färsk spenat Några dl av Anettes bästa tomatsås […]

Välfyllt skafferi | Husmorsan Anette 2012/10/18 - 08:56

[…] och mjuka. Perfekt tänkte jag då kan jag göra massa gott av dem också. Egen ketchup, min urgoda tomatsås  och de långsambakade tomaterna som ni fått recept på […]

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt